7 Motive pentru căderea părului și cum să stopăm fenomenul
Căderea părului este o parte din viața de zi cu zi, da, ne înfundă dușul și da, înseamnă că trebuie să dai cu aspiratorul în fiecare zi sau covorul tău se transformă într-un covor blănos … Dar este adevărat și că pierderea părului este total normală. În medie, pierdem în jur de 80 de fire pe zi. Problema este că, atunci când vine vorba de pierderea părului, există atât de multe declanșatoare potențiale, ceea ce înseamnă că poate fi dificil să se precizeze motivul exact pentru care firele tale cad și cum să remediezi situația. În urma discuțiilor cu medici trihologi (specialiști în păr) punem la punct câteva dintre posibilele motive pentru care pierzi fire din podoaba capilară.
În primul rând, pierderea părului este o problemă foarte frecventă pentru femei. Cercetările arată că cel puțin 1 din 3 femei vor suferi de căderea părului sau de reducerea volumului părului la un moment dat în viața lor. Deci, dacă pierzi fire de păr, este important să nu-ți faci griji, podoaba ta se va recupera. Între timp, iată tot ce trebuie să știi … În primul rând, există diferite tipuri de pierdere a părului, genetice și reactive …
Genetic
Există șanse să fii predispusă genetic la subțierea părului, ceea ce înseamnă că poți vedea o reducere progresivă și graduală a volumului părului. În aceste cazuri, anumiți foliculi de păr sunt sensibili la hormonii masculini – și această sensibilitate determină foliculii să se micșoreze treptat și să producă fire de păr ușor fine și mai scurte cu fiecare ciclu de creștere a părului.
Reactiv
Aceasta înseamnă că pierderea părului este rezultatul unui declanșator. „Căderea excesivă de păr zilnică (care este cunoscută ca „telogen effluvium”) nu se bazează pe faptul că are o predispoziție genetică, ci apare ca rezultat al unui dezechilibru sau tulburare internă, cum ar fi deficiență nutrițională, stresul sever, dieta accidentală sau o boală”.
Cele mai frecvente cauze ale căderii părului sunt:
- Dezechilibrul hormonal
Un dezechilibru hormonal poate duce la multitudinea de afecțiuni enervante de sănătate și frumusețe, de la acneea la adulți, la creșterea în greutate. În cazul în care hormonii tăi sunt dezechilibrați, efectele vor radia în tot corpul (și, desigur, include și părul tău). Hormonii joacă un rol imens în reglarea ciclului de creștere a părului. Estrogenii (hormonii feminini) sunt prietenoși cu părul și ajută la menținerea firelor de păr în faza lor de creștere pentru o perioadă optimă de timp. Androgenii (hormonii masculini) nu sunt foarte prietenoși cu părul și pot scurta ciclul de creștere a părului. Un exces de androgeni (care ar putea fi cauzat de o afecțiune endocrină, cum ar fi sindromul ovarian polichistic) poate provoca pierderea părului. Gradul de descifrare este adesea generat de gene – Dacă ai o predispoziție genetică la sensibilitatea foliculară, un dezechilibru hormonal îți poate afecta părul mai mult decât cineva care nu are acea predispoziție.
- Stresul
Nu este un mit că stresul în exces poate face părul să cadă. Cum se întâmplă acest lucru? Ei bine, stresul poate ridica nivelele de androgeni (hormon masculin), care la rândul lor pot cauza căderea părului. Stresul poate provoca, de asemenea, probleme de scalp, cum ar fi mătreața, tulburarea obiceiurilor alimentare și a sistemului digestiv – iar toate acestea pot avea un impact negativ asupra părului.
- Deficitul de fier / Anemia
Una dintre cele mai frecvente cauze ale căderii părului la femei este deficitul de fier. Fierul este esențial pentru producerea proteinei celulare. Fără aceasta, firele de păr vor suferi.
- Hipo și hipertiroidismul
Glanda tiroidă ajută la reglarea metabolismului organismului prin controlul producerii de proteine și a utilizării țesutului oxigenului. Orice dezechilibru tiroidian poate afecta, prin urmare, foliculii de păr. De asemenea, dacă hipotiroidismul este lăsat netratat, poate duce la anemie, care este o altă condiție care poate afecta părul (sau lipsa acestuia).
- Deficit de vitamina B12
Lipsa vitaminei B12 creează senzațiile de oboseală si lipsă de energie, sună familiar? Ei bine, distracția nu se oprește acolo, ea îți poate taxa de asemenea, părul. Deficiența de vitamina B12 provoacă deseori pierderea părului, deoarece poate afecta starea de sănătate a celulelor roșii din sânge, care transporta oxigen la țesuturi. Este cel mai obișnuit la vegani, deoarece pot obține vitamina B12 numai prin proteine animale.
- Pierderea drastică în greutate
O cădere abruptă a greutății corporale, duce la iminentă cădere a părului. La 6-12 săptămâni după pierderea drastică în greutate, fie că este intenționată sau neintenționată, părul cade frecvent în exces. În timp ce părul nostru este incredibil de important pentru noi din punct de vedere psihologic, fiziologic, este neesențial. Am putea supraviețui fără el fără nici un fel de daune pentru sănătatea noastră fizică. Acest lucru înseamnă că orice deficiență nutrițională de multe ori apare mai întâi în părul nostru. Totuși, un alt motiv pentru a evita dieta accidentală este să încerci să adopți un stil de viață sănătos și echilibrat.
- Vârsta
Dacă treci sau urmează să intri în menopauză, schimbările din corp pot avea efect și asupra părului. Căderea părului devine mai răspândită, atât înainte cât și după menopauză. Acestea fiind spuse, este important să ne dăm seama că părul nostru îmbătrânește și, pe măsură ce îmbătrânim, părul devine natural mai fin, este o parte absolut normală a procesului de îmbătrânire.
Iată ce poți face pentru a remedia căderea părului
Ok, deci acum știi ce declanșează pierderea părului, iată cum să te descurci cu ea.
Recunoaște-ți problema!
Căderea părului nu se întâmplă repede, pletele noastre cresc în cicluri, ceea ce înseamnă că, după ce un declanșator l-a cauzat, poate dura până la 3 luni pentru ca părul să cadă. Dacă observi că părul cade excesiv, zilnic, pentru mai mult de 3 luni, consultă un triholog sau medicul de familie, căci ar putea exista un factor care trebuie abordat. Foarte important, nu te panica. Telogen effluvium ( excesul de căderea a părului ) este aproape întotdeauna auto-eliminant și părul va începe să crească înapoi ca de obicei odată ce orice dezechilibru intern este pus la punct.
Modifică-ți dieta!
Obține mai multe proteine. Părul este fabricat din proteine, ceea ce face ca aportul zilnic adecvat de alimente bogate în proteine să fie esențial. Include cel puțin o porție de proteine de dimensiunea palmei tale la micul dejun și masa de prânz (aproximativ 120 g).
Carbohidrații complecși sunt esențiali. Gustă un carbohidrat sănătos ( de exemplu, fructe proaspete, crudități sau biscuiți de grâu întreg ) între mesele principale, deoarece energia disponibilă celulelor de păr scade după aproximativ 4 ore de la masă. Dacă pierzi părul din altă cauză decât dieta, cum ar fi stresul sau o boală, schimbarea a ceea ce mănânci nu o va remedia.
Ia un supliment!
Fiind un țesut neesențial, cerințele nutriționale ale părului sunt unice – iar suplimentarea poate fi foarte folositoare în creșterea nivelului de vitamine și minerale disponibile foliculilor tăi. Dar pentru a beneficia pe deplin, trebuie să fie luate alături de o dietă sănătoasă. Se recomandă căutarea următoarelor ingrediente: fier, vitamina C, vitamina B12, vitamina D3, cupru, zinc, seleniu și aminoacizii esențiali, L-lizină și L-metionină.
Fii inteligentă când vine vorba de stil!
Da, acel moț dezordonat ar putea părea răcoros, dar ar putea și să pună stres pe firele tale. Evită coafurile care atrag tracțiunea părului și foliculilor de păr. De asemenea, se recomandă evitarea cremelor și serurilor grele de styling, deoarece acestea pot adăuga greutăți inutile părului.
Nu dispera!
Pierderea părului te poate lăsa să resimți stres, dar este incredibil de important să îți dai seama cât de frecventă este pierderea părului feminin – și că, dacă îl experimentezi, nu ești singur și nu este nimic rușinos.
Un singur medicament nu va remedia pierderea părului – trebuie să ai grijă de sănătatea generală, de dietă, precum și să optimizezi starea de sănătate a scalpului și a părului în creștere.
Nu dispera! Din cauza naturii ciclului de creștere a părului, este nevoie de cel puțin 6 săptămâni pentru a vedea o îmbunătățire. Pentru mai multe informații despre pierderea părului, adresează-te medicului de familie sau puteți merge la o consultație în clinicile tricologice.