fbpx

7 motive ale apariției vânătăilor pe corp

Ce ar trebui să faci dacă ai vânătăi pe piele fără niciun motiv? De ce se întâmplă asta și cât de îngrijorat ar trebui să fii? Dacă ai vânătăi, se datorează faptului că capilarele sunt foarte subțiri. Ce provoacă asta? Am strâns părerile medicilor despre ceea ce se poate întâmpla cu adevărat în organism dacă ai adesea vânătăi pe piele. Acordă atenție acestui lucru și consultă un medic. Specialistul care se ocupă de astfel de probleme este numit hematolog.

Antrenamentul cu greutatea, ridicarea lucrurilor grele

Ridicarea greutăților este un motiv secundar pentru vânătăi. Înseamnă că vasele tale de sânge sunt deja slabe și activitatea fizică nu face decât să atingă o ultimă barieră. Cu toate acestea, o cantitate prea mare de activitate fizică poate duce la deteriorarea chiar și celor mai sănătoase capilare. De exemplu, antrenamentul în greutate pentru care nu ești încă pregătit poate fi periculos. Chiar și copiii pot suferi astfel de vânătăi, deoarece ghiozdanele suprasolicitante sunt destul de frecvente în zilele noastre. Se crede că astfel de vânătăi nu sunt foarte periculoase, dar este o demonstrație a faptului că exagerăm.

Consumul de medicamente

Luarea anumitor medicamente care influențează sângele poate duce la apariția unor vânătăi care pot varia de la aproape inexistente la cele destul de grave. De cele mai multe ori, acestea sunt cauzate de antidepresive, analgezice, medicamente antiinflamatorii, care conțin fier sau de medicamente anti-astmatice. Cel mai frecvent medicament care face sângele mai lichid și poate duce la vânătăi este aspirina. Dacă ai observat legătura dintre administrarea medicamentelor și inflamația pe piele, trebuie să te adresezi medicului. S-ar putea că va trebui să încetezi să mai iei medicamentul pentru a evita sângerarea internă.

Bolile de sânge

Bolile de sânge și vase pot provoca vânătăi. Varicoza, Willebrand, trombocitopenia sau leucemia sunt adesea cauzate de probleme cu circulația sângelui. Nu amâna o vizită la medic, mai ales dacă ai observat alte simptome îngrijorătoare: dureri și picioare umflate, gingii sângerânde, mici pete capilare pe corp sau hemoragii nazale.

Lipsa de nutrienți

Vitamine, vitamine! Ne asigurăm că copiii noștri obțin suficient de multe, dar deseori uităm de noi înșine. Unele vânătăi neexplicate pot fi un semnal că organismului îi lipsesc elementele necesare. De exemplu, B12 participă la producerea de sânge, vitamina K este responsabilă de coagulare, iar vitamina C joacă un rol vital în crearea de țesuturi noi. Fără ea, vasele devin foarte fragile. O altă vitamină foarte importantă este P. Fără ea, producția de colagen este imposibilă, astfel încât vasele devin subțiri, ceea ce duce la agravarea stării pielii. Echilibrul de fier este foarte important pentru organism. Atunci când lipsește sau este prea mult, capilarele se înrăutățesc. Însă nu te grăbi să cumperi vitamine – verifică mai întâi deficiența de vitamine ca să știi cum să-ți  îmbunătățești dieta. Sursa de vitamina P este ceaiul verde proaspăt, mere, dovleac și usturoi. Vitamina K se găsește în banane, ouă, nuci și pești grași. B12 poate fi găsit în ficat, pește, brânză și salată.

Dezechilibru hormonal

Lipsa de echilibru hormonal este una dintre cele mai frecvente motive pentru vânătăi. Poate apărea dacă ai un nivel scăzut de estrogen. O astfel de situație este posibilă dacă treci prin menopauză, dacă iei medicamente hormonale sau dacă ești gravidă. Lipsa de estrogen slăbește semnificativ vasele de sânge, iar pereții capilarelor pot fi foarte ușor deteriorați.

Modificări legate de vârstă

Un motiv trist, dar natural, potrivit medicilor, este vârsta. Sau purtarea capilarelor. Sistemul vascular devine slab odată cu vârsta, iar țesuturile își pierd elasticitatea.

Ar trebui să observi că astfel de vânătăi legate de vârstă apar mai ales pe picioare. Dar acestea apar din cauza celui mai slab impact pe care pielea tânără nici nu l-ar „observa”.

Diabet

Sângele și zahărul sunt primele lucruri care ne vin în minte atunci când cineva menționează această boală. Diabetul are o influență negativă asupra procesului de circulație a sângelui, deci este foarte ușor să obținem vânătăi. Și, de asemenea, vânătăile pot fi un simptom al acestei boli într-un stadiu foarte timpuriu. Alte simptome: de multe ori îți este sete, rănile se vindecă mai greoi, obosești repede, vederea ta este încețoșată și ai pete albe pe piele.

Ce vânătăi sunt periculoase și care nu?

De cele mai multe ori, imediat după o accidentare, vânătăile se înroșesc. Aceasta este culoarea sângelui de sub piele. După ceva timp, corpul începe să spargă sângele și vânătăile devin negre, albastre sau chiar purpurii. În termen de 5 până la 10 zile, zona rănită ar trebui să devină galbenă sau verde. Iar etapa finală este la 10-14 zile după accidentare, când zona devine maro și apoi devine mai palidă la culoare până când dispare. Atenție: în mod normal, vânătăile se estompează complet în două săptămâni după rănire. Așadar, dacă observi culori diferite de cele descrise de noi sau dacă vânătăile nu dispare la 2 săptămâni după ce au apărut, ar trebui să te adresezi unui medic.