fbpx

7 lucruri pe care probabil nu le știai despre crema de soare

Navigarea în jurul minunatei lumi a cremei solare este mult mai complicată decât ai putea crede. O să-mi țin degetele încrucișate și sper că vei fi în siguranță când vine vorba de bronzat, dar chiar și cei dintre noi cu cele mai bune intenții pot aluneca. Da, dacă ai luat vreo sticlă veche de SPF și îți petreci cu strictețe ziua – este timpul să regândești drastic abordarea. Ne-am așezat împreună cu medicul dermatolog dr. Anita Sturnham de la Clinica Nuriss din Londra, pentru a curăța urmele tuturor lucrurilor legate de îngrijirea solară. Fii avertizată, unele dintre aceste fapte sunt al naibii de nebune, așa că ține-ți atenția aproape …

1. Devine inactivă după 2 ore.

„Reaplică-ți cremele de soare” este ceva ce am auzit cu toții de un milion de ori înainte, dar știi cât de repede nu mai funcționează? Ca, foarte repede. „Majoritatea produselor de protecție solară se degradează după 2-3 ore de aplicare, ceea ce face esențial să le aplici din nou, în mod regulat, pe tot parcursul zilei pentru a beneficia de protecție completă”, explică Anita. „În realitate, majoritatea oamenilor își aplică produsul o singură dată dimineața, așa că începând cu dimineața târziu protecția lor expiră”. Pe lângă reapariția curentă și energică, încearcă să optezi pentru formule de durată mai lungă.

2. Spf-ul din fondul de ten nu te protejează de daunele UV.

Din nou, un concept confuz la care ne întoarcem, dar doar pentru că fondul are un rating SPF, nu înseamnă că oferă o acoperire cu spectru larg. Am rugat-o pe Anita să o descompună (cu amabilitate) în termeni laici: „Mulți se bazează pe fondul lor de ten pentru a le oferi protecție solară. Mărcile de machiaj adaugă adesea ingrediente precum oxidul de zinc la formulările lor, care pot oferi niveluri mici de protecție, dar aceste mărci nu includ filtre UVA în bazele lor, deoarece fac produsul mai dificil de aplicat și modifică finisajul pe piele. Fondul etichetat ca SPF15 nu te va proteja de razele UVA – doar un nivel mic de protecție împotriva UVB, care se epuizează pe tot parcursul zilei”.

3. Diferența dintre factorul 30 la 50 este minimă.

Ridică mâna dacă ai fost personal victimizată de crema de soare. Mâna tuturor ar trebui să fie sus ridicată, pentru că am fost cu toții înșelați. Potrivit Anitei: „Există doar o protecție suplimentară de 1-2% atunci când trecem de la un SPF 30 la unul de 50” și chiar Asociația Britanică a Dermatologilor susține această afirmație, spunând că: „SPF 30 blochează 97% din razele UVB, în timp ce SPF 50 blochează 98%. „Deci este 30 noul 50? Nu chiar, Anita afirmă că: „dacă ai pielea foarte deschisă, ești predispus la pigmentare sau utilizezi medicamente fotosensibile, protecția suplimentară de 1-2% merită”.

4. Primești o mai mare daună solară în avion.

Dacă, la fel ca mine, ești așezat parțial față de un scaun la fereastră în timpu zborului, atunci fii avertizată, deoarece acest aspect poate dăuna în cel mai rău mod. Razele UVB (cele asociate cu temutele arsuri solare) sunt blocate de ferestre, cu toate acestea, spre groaza noastră, razele UVA nu sunt. „Razele UVA pot trece prin ferestrele unui avion și pot provoca daune în straturile adânci ale pielii, fără conștientizarea ta”, spune Anita. Reține că UVA este responsabil pentru îmbătrânirea crescută a pielii, petele întunecate și hiper pigmentarea. Adaugă faptul că la mii de kilometri altitudine în aer suntem mai aproape de stratul de ozon, astfel încât soarele este mai puternic și provoacă mai multe daune. Cu alte cuvinte, trebuie să porți SPF la fiecare zbor – mai ales dacă alefi locurile de la fereastră.

5. Daunele sunt provocate de soare, nu de spf.

Alertă de spoiler: acele erupții care apar pe pielea ta nu sunt rezultatul cremei tale de soare. De fapt, motivul pentru erupții este că pielea noastră produce mai mult ulei după ce suferă daune UV (aka, stând la soare). „Da, produsele pe bază de ulei pot oferi erupții, motiv pentru care se recomandă să cauți formulări pe bază de apă, etichetate ca „necomedogene ”, explică Anita. „Cu toate acestea, daunele provocate de soare pot face ca tenul să obțină inflamații, deteriorându-i barierele epidermice. Acest lucru înseamnă că sistemul imunitar și de apărare al pielii va fi dezactivat, ceea ce poate provoca erupții”.

6. Sistemul de stele (de pe flacoanele cremelor solare) nu măsoară cantitatea de protecție uva.

Acum, să nu ne înțelegem greșit, ele contează pentru ceva, stelele măsoară raportul UVA față de UVB – pentru a pune acest lucru în perspectivă (și astfel are mai mult sens) o sticlă de cremă de soare cu SPF 6 poate avea în continuare un rating de 5 stele, în timp ce un factor 30 ar putea avea doar 2 stele. Pentru a rezuma, asigură-te că ai atât stelele, cât și factorul ridicat.

7. Cu cât mai gros stratul de cremă solară, cu atât este mai bună protecția.

Regula de îngrijire a pielii 101: Cremele solare mai groase nu sunt în mod automat = formule mai bune. De fapt, Anita explică faptul că texturile mai groase au fost adesea modificate de producători, în încercarea de a le face să pară mai grele și mai luxoase. Același lucru este valabil și pentru cremele hidratante – doar pentru că este într-o stare cremoasă, ca de ceară, nu îi conferă abilități mai mari de salvare a pielii. Dă-ți seama. „În mod ideal, produsul ar trebui să aibă beneficii de protecție și hrănitoare pentru piele”, notează Anita. „Caută ingrediente precum glicerină, squalen, vitamina E și aloe pe eticheta de cremă solară”.