6 cauze pentru care pielea ta este pătată și cum să-i vii în ajutor
Ai pielea înroșită? Cel mai important pas este identificarea cauzei. Ar putea fi al doilea pahar de vin? Sau poate săpunul pe care îl folosești? Iată obiceiurile deloc benefice care ar putea sta între tine și un ten calm.
1. Exfoliere în exces
Toată lumea pierde în mod natural aproximativ 50 de milioane de celule pe zi și este nevoie doar de un efort mic pentru a le elimina de pe fața ta, doar că unii pot exagera. Cu alte cuvinte, exfolierea excesivă poate curăța pielea în mod greșit, lăsând-o inflamată și cu pete.
Cum să exfoliezi pielea corect? Utilizează produse mai delicate, cum ar fi cele care conțin zahăr ca particule de exfoliere și repetă procedeul doar de câteva ori pe săptămână, nu zilnic.
2. Folosirea unui săpun dur
Utilizarea săpunului dur pe față slăbește bariera pielii prin îndepărtarea uleiurilor sale naturale ( precum ceramidele și acizii grași sănătoși), ducând astfel la o configurație perfectă pentru pielea iritată, uscată și lipsită de vigoare.
Cum să alegi produsul de curățat corect? Utilizează un produs de curățare neutru, hidratant, fără săpun – sunt alegerile cele mai sigure.
3. Hidratarea cu produse parfumate
Indiferent cât de mult îți iubești loțiunea de corp parfumată, ea poate provoca o durere gravă pieii tale, deoarece produsele parfumate pot fi o substanță aspru iritantă pe piele. Și mai rău: dacă dezvolți o erupție incomodă, probabil că ai de-a face cu o eczemă. Indiciile acesteia: piele rozacee și mici zgârieturi în zonele în care parfumurile ți-au atins fața
Modul de hidratare corect? Utilizează produse care nu conțin parfumuri și vopsele. Aplică o cremă hidratantă chiar după duș pentru a bloca umiditatea și pentru a menține elasticitatea pielii. Dacă bănuiești că ai eczeme sau alte alergii cosmetice, consultă un medic pentru tratament și testare.
4. Exercițiul fizic exagerat
Nimeni nu vă atrage atenția la evitarea acestuia. De fapt, suntem îndemnați să continuăm să facem exerciții fizice în mod susținut. Doar că ritmul exagerat poate fi cu siguranță un declanșator pentru pete. Când ritmul cardiac și temperatura corpului cresc (mai ales în cadrul exercițiilor fizice de tip cardio), este pompat mai mult sânge la toate organele vitale, inclusiv la nivelul pielii.
Cum să relaxezi pielea după exercițiu? Încearcă prin a pune un cub de gheață în spatele gurii, unde trăiesc senzorii de temperatură ai corpului. Apa cu minerale antiinflamatoare, sau pur și simplu apa termală ar trebui să fie nelipsite din geanta ta de sport.
5. Vinul roșu în exces
Există un motiv în spatele tenului tău înroșit, după o noapte de Pinot Noir. Alcoolul și sulfiții utilizați pentru conservarea vinului fac ca vasele mici de sânge să se deschidă mai mult, făcând sângele să se grăbească la suprafață. Acestea fiind spuse, dacă bei un pahar de vin roșu, e ca și cum îți trimiți fața într-o excursie rozacee. Pe lângă alcool, alte declanșatoare includ alimente fierbinți sau picante, cofeina și, în unele cazuri, citricele.
Cum să eviți semnele de după masă și băut? Încearcă să consumi apă între cocktailuri, acest lucru ajutând la eliminarea alcoolului înainte de a atinge fața. La masă, alege mereu versiuni mai blânde ale mâncării preferate.
6. Sari peste protecția solară
Expunerea neprotejată la lumina UV provoacă 90% din semnele de îmbătrânire. Inclusiv petele maro și pielea fără elasticitate. Soluția, în acest caz, extrem de simplă – protecția solară.
Cum să folosești protecție solară în mod corect? Alege un SPF de 30 sau mai mult zilnic, precum și ochelari de soare și pălărie când te afli în exterior. Dacă ai deja zone afectate, ar trebui să limitezi timpul în fața ecranului: lumina de la computer sau de pe telefonul mobil poate face ca problema să se înrăutățească.
Un alt sfat: încearcă și un ser antioxidant senzitiv dimineața și un retinol pe timp de noapte (derivat al vitaminei A), pentru a preveni apariția problemelor induse de UV.