fbpx

5 substanțe chimice din cosmetice pe care probabil nu le știai

Să zicem că te pregătești pentru o seară în oraș. S-ar putea să-ți pui niște fond de ten, poate un ruj, un fard de obraz. Apoi adaugi niște parfum … Știi însă la câte substanțe chimice te-ai expus deja?

Majoritatea aplică cosmetice fără să se gândească vreodată la ceea ce este în ele. Există un înalt grad de încredere că aceste produse sunt reglementate de guvern.

Cu toate acestea, diverse rapoarte generale concluzionează că nu se testează produsele cosmetice în mod regulat. În timp ce alte industrii, cum ar fi jucăriile și produsele de curățat, sunt testate în mod regulat, din păcate nu este și cazul industriei cosmetice.

Deși nu toate substanțele chimice sunt legate de cancer, ele pot provoca reacții adverse la unele persoane sau pot avea un efect asupra mediului.

Iată doar câteva substanțe chimice pe care le poți găsi în unele produse cosmetice.

  1. Ftalați

Ftalații se găsesc în materiale plastice, dar și în produse cosmetice precum parfumurile și ojele pentru unghii. Acest grup de substanțe chimice a fost legat de astm, precum și de problemele de reproducere.

Dacă femeile gravide (mai ales cele ale căror făt este de sex masculin) sunt expuse la ftalați, poate exista un impact asupra dezvoltării sistemului de reproducere, ducând la alte probleme de sănătate ulterior.

Un ftalat în special – diftalatul – a fost remarcat ca un posibil agent cancerigen. Expunerea la DEHP a fost asociată cu unele rezultate legate de hormoni (de exemplu, endometrioză, tulburări ale hormonului tiroidian și sindrom de disgezism testicular), astfel că studiile privind cancerul mamar și testicular prezintă un interes deosebit, se prevede într-un studiu. Adesea, ftalații nu vor apărea pe lista de ingrediente. Cu toate acestea, dacă un produs afișează pur și simplu “parfum” și există un miros foarte puternic, ar putea indica faptul că acesta conține ftalați.

  1. Parabenii

Parabenii sunt utilizați ca un conservant în produsele cosmetice, dar și în parfumuri. Problema cu parabenii este că ei simulează estrogenul și ca atare sunt considerați un disruptor endocrin. Mai ales în ceea ce privește faptul că acestea penetrează cu ușurință pielea, astfel încât acestea pot fi absorbite.

În 2013, Organizația Mondială a Sănătății a emis un raport, care a constatat că parabenii ar putea fi legați de cancerul de sân. Nu numai că sunt un disruptor endocrin, cât și efectele ireversibile care nu pot deveni evidente decât mai târziu în viață.

  1. Mirosuri / Arome artificiale

Te-ai întrebat vreodată ce înseamnă „parfum”? Aproximativ 3 000 de substanțe chimice sunt folosite pentru a crea parfumuri și esențe. Mai mult, sunt folosite în aproape toate produsele cosmetice și de îngrijire personală, cum ar fi parfumurile, apa de colonie și deodoranții. Dacă un produs spune că ar conține doar „parfum”, adesea aromele artificiale sunt o componentă a acestora. Nu numai că efectele lor negative sunt legate de astm și migrene, dar și ca o altă sursă de perturbare endocrină, au și efecte asupra mediului.

  1. BHA și BHT

Hidroxianisol butilat (BHA) și hidroxitoluen butilat (BHT), sunt antioxidanți sintetici utilizați ca și conservanți în cremele hidratante și rujuri, pot provoca reacții alergice. Aceste două substanțe chimice au fost semnalate ca posibile substanțe cancerigene. În Europa, unde reglementările privind aceste substanțe chimice sunt mai puternice, au fost enumerate ca substanțe prioritare de categoria 1, datorită dovezii că acestea sunt disruptoare endocrine, mai ales în cazul expunerilor curente.

  1. Petrolatum

Deși nu a existat o legătură directă între petrolatum și cancer, cu toate acestea, unele studii au constatat că există riscul de contaminare a hidrocarburilor aromatice policiclice (HAP) – care se găsesc în cărbune, benzină și tutun – sunt legate de cancer. Petrolatum, care este gelatina (vaselină), se găsește în produse de hidratare și de îngrijire a părului (gândește-te: păr strălucitor!). Se recunoaște că există o șansă ca în unele produse să existe impurități. Cu toate acestea, se recomandă doar ca producătorii să respecte bunele practici de fabricație și să utilizeze materiale de calitate acceptabile (de exemplu, produse farmaceutice).

Deși nu toate aceste substanțe chimice sunt legate direct de cancer, s-a pus problema presantă a ideii de a se face mai multă testare și aplicare.

De asemenea, o mulțime de substanțe chimice se regăsesc în cosmetice deși nu ar trebui să fie acolo. Produsele chimice precum triclosan și parabeni, cunoscute a fi disruptoare endocrine – deci ele pot afecta sistemul hormonal- și totuși, încă se permite ca să fie utilizate într-o anumită măsură în aceste produse.