fbpx

5 ingrediente naturale pentru a minimiza aspectul cicatricilor

Dacă vrei o schimbare, nu trebuie să te îndrepți către produsele scumpe. Aproape fiecare dintre noi are cicatrici sau va dezvolta o cicatrice la un moment dat în viață. Oricine a suferit vreodată de acnee, s-a vindecat de o vătămare sau de o intervenție chirurgicală, sau a fost însărcinată, sau a trecut printr-o creștere rapidă (helloooo vergeturi!), știe cum este să vezi aceste momente majore de viață marcate pe piele. Și mulți dintre noi suntem curioși dacă ingredientele naturale pot reduce la minimum vergeturile și, dacă da, cum le putem folosi pentru a atinge obiectivele de îngrijire a pielii.

Există mai multe ingrediente naturale cunoscute pentru a ajuta la minimizarea apariției cicatricilor. Cu toate acestea, există câteva tipuri diferite de cicatrici, conform dermatologilor. Și ajută să știi cu ce fel de cicatrici ai de-a face înainte de a alege produsul adecvat pentru a minimiza aspectul acestora. Un dermatolog poate recomanda tratamente cu laser, microdermabraziune sau cojiri chimice pentru tratarea cicatricilor acneice, în funcție de tipul și severitatea cicatricii. Cu toate acestea, dacă vrei abordări mai puțin costisitoare și mai naturale pentru tratarea cicatricilor acneice, aceste opțiuni simple te pot ajuta.

Ulei de semințe negre

Cicatricile sunt un semn de vindecare. Cicatricile acneice sunt în special rezultatul faptului că organismul încearcă să repare leziunile pielii prin producerea de colagen, o substanță care se găsește în mod natural în pielea sănătoasă. Dacă ai cicatrici sau depresiuni concave, înseamnă că pielea ta a produs prea puțin colagen în timpul vindecării. Dacă ai cicatrici concave sau ridicate, pielea a produs prea mult colagen în timpul vindecării. Uleiul din semințele de nigella, numit și semințe negre, a fost folosit ca remediu de secole și s-a demonstrat recent în studiile clinice că ajută la reducerea leziunilor acneice, a iritației și inflamației pielii și la accelerarea vindecării rănilor. Deși sunt necesare mai multe teste (majoritatea studiilor efectuate până în prezent implică subiecți pe animale, nu oameni), iar uleiul de semințe negre și tratamentele dermatologice nu au fost încă aprobate ca tratament topic pentru piele, uleiul de semințe de nigella a fost folosit de multe culturi de-a lungul istoriei, chiar și de la vechii egipteni și se crede că este în general sigur. Ca orice produs, uleiul de semințe negre poate provoca reacții alergice sau iritații la unele persoane. Dacă îl vei folosi, testează-l mai întâi pe o mică bucată de piele pentru a vedea cum te afectează.

Ulei de semințe de măceșe

Uleiul de măceșe, cunoscut și ca ulei de semințe de măceșe, este un ulei de îngrijire a pielii disponibil la scară largă, relativ accesibil, care este utilizat din mai multe motive. Extras din semințele plantelor de trandafir, este plin de compuși hrănitori precum vitaminele A și C, acidul linoleic și antioxidanți precum tocoferolii și carotenoizii, despre care s-a crezut mult timp că ajută pielea să arate cât mai bine. Vitamina A sub o anumită formă (aka retinol) este adesea prescrisă de dermatologi, deoarece accelerează rotația celulelor pielii și poate ajuta la apariția a orice, de la pete întunecate la riduri până la vergeturi. Iar vitamina C apare într-o mulțime de produse de îngrijire a pielii de înaltă calitate, deoarece este crucială pentru sinteza colagenului, iar colagenul ajută pielea să rămână viguroasă, elastică și tânără. Colagenul este, de asemenea, ceea ce produce pielea atunci când încearcă să vindece rănile, astfel încât este ușor de văzut de ce ar ajuta la reducerea aspectului a aproape orice fel de cicatrice, indiferent dacă este vorba de o vătămare veche, acnee proastă sau orice altceva.

Ulei de cocos

S-a demonstrat că uleiul de cocos virgin are o multitudine de efecte pozitive asupra pielii, inclusiv dezvoltarea crescută a colagenului în răni, scăderea severității dermatitei atopice ușoare până la moderate (alias eczeme) și îmbunătățirea barierei de protecție a pielii. Toate acestea sunt vești bune dacă vrei să reduci la minimum apariția cicatricilor cauzate de o intervenție chirurgicală sau a unei vătămări anterioare și să îmbunătățești nivelul de umiditate și starea generală a pielii.

Aloe vera

În timp ce cel mai frecvent este considerat un remediu natural pentru arsurile solare, proprietățile naturale calmante și hidratante ale aloe vera pot fi bune pentru mai mult decât simplificarea calmării arsurilor. Mai multe studii trebuie făcute pentru a dovedi efectele specifice ale aloe vera asupra cicatricilor și vergeturilor, dar, deoarece se știe că este sigur pentru utilizare pe piele și conține multe vitamine, minerale și enzime benefice – inclusiv vitaminele A, C , și E – aloe vera pură este un remediu natural inofensiv de încercat.

Usturoi

Multă vreme considerat a fi un tratament natural eficient pentru o serie întreagă de boli, usturoiul conține mulți compuși care prezintă semne de a avea totul, de la antiviral la potențial anticancerigen. Aplicarea usturoiului local pare, de asemenea, să contribuie la îmbunătățirea mai multor probleme ale pielii, iar extractul de usturoi poate fi un produs eficient pentru tratarea cicatricilor cheloide – cicatrici mari, ridicate, care adesea cresc mult mai mari decât plaga originală și care sunt, în general, dificil de tratat cu orice remedii homeopate. Cu toate acestea, trebuie făcute mai multe cercetări pentru a dovedi eficiența usturoiului în îmbunătățirea aspectului cheloidelor.