5 concepții greșite despre retinol
Cum să adăugăm acest produs puternic la regimul de îngrijire a pielii.
Îngrijirea pielii poate fi atât de copleșitoare – și are sens și de ce. Nu există doar mai multe tipuri de produse individuale, ci acele produse individuale se prezintă și în mai multe forme, indiferent dacă este vorba de o cremă, un ser sau o fiolă plină cu produs. Există, totuși, câteva nume care se deosebesc de restul, iar unul dintre acestea este retinolul. Există atât de multe concepții greșite despre retinol și Dr. Frauke Neuser, principalul om de știință al lui Olay, ne va ajuta să descoperim ceea ce ar trebui să cauți, de la ce vârstă ar trebui să începi să aplici și tot ce este între ele.
În primul rând, ce este retinolul?
Probabil că ai auzit și termenul său geamăn, retinoizi, care este termenul general pentru toți derivații naturali de vitamina A/retinol și omologii lor sintetici. Potrivit dr. Neuser, retinolii cumpărați de peste tot au parcurs un drum lung. Acestea vin în seruri, uleiuri și creme și pot oferi beneficii similare retinoizilor. În timpul zilei, retinolii au fost recomandați în principal pentru combaterea acneei sau a îmbătrânirii severe, cum ar fi ridurile. Dar acum, acestea acoperă o gamă largă de beneficii. Iată doar câteva lucruri pe care ar trebui să le știi despre retinoli înainte de a intra în obișnuința recomandată de medic.
Cine ar trebui să cumpere direct vs. cine să aibă recomandare de la un medic?
Potrivit dr. Neuser, nu există o soluție unică pentru toți pentru retinoli. „Produsele pe care le prescrie un dermatolog vin cu indicații foarte specifice, cum ar fi anti-acnee sau anti-îmbătrânire, și sunt de obicei la o doză foarte mică (dar folosesc acid retinoic, cel mai puternic retinoid)”, spune Neuser. Ea sugerează ca pacienții să viziteze un medic dacă au o stare specifică de sănătate a pielii, cum ar fi acneea, deoarece ar putea exista tratamente specifice, precum și produse topice care nu sunt disponibile fără prescripție medicală. Dacă vrei doar să oprești sau să încetinești îmbătrânirea, poți ajunge la opțiunile de la ghișeu.
Care este cea mai bună vârstă pentru a începe să utilizezi Retinol?
Astăzi, îngrijirea pielii se referă la îngrijirea preventivă. ”Dermatologii cu care am vorbit au spus literalmente că încă de la naștere, până la mormânt – nu există o vârstă de oprire [sau o vârstă ideală de început]”, spune dr. Neuser. Nu trebuie să utilizezi retinoli în timp ce ești gravidă.
Cel mai bun moment pentru aplicarea retinolului
„Retinolii se aplică cel mai bine noaptea”, spune dr. Neuser. „Unele formule sunt sensibile la UV, ceea ce înseamnă că retinolul s-ar putea descompune înainte de a putea pătrunde în piele”. Pielea ta întinerește și se repară noaptea, deci atunci este un moment minunat să utilizezi retinol pentru a susține acest proces.
Ce trebuie să cauți în retinolul tău
Potrivit dr. Neuser, nu toți retinolii sunt egali, dar consideră că retinolul propionat este cel mai bine studiat și dovedit tip de retinoizi. „Unii dintre cei mai noi, așa-numiții retinoizi sintetici pur și simplu nu au la fel de multă cercetare în spatele lor. În plus, încearcă să găsești un produs care să asigure hidratarea pielii și alte activități de îngrijire a pielii, cum ar fi vitamina B3 și peptidele”, spune Neuser. Ca regulă generală, evită întotdeauna produsele parfumate, mai ales dacă știi că pielea ta poate fi sensibilă.
Retinolul ar trebui să facă rău? Cum vei ști că funcționează?
Aceasta este probabil cea mai mare concepție greșită despre retinol. Retinolul tău ar trebui să funcționeze în contact cu pielea, nu împotriva ei – dar poate exista o iritație foarte mică, cum ar fi o ușoară roșeață sau uscăciune atunci când începi un astfel de regim. Orice altă reacție ar putea însemna că pielea ta nu este legată de produs. Ar trebui să vezi doar îmbunătățiri în timp, nu o schimbare drastică în rău.