fbpx

11 sfaturi pentru remedierea crampelor la mâini

Crampele la  mână sunt ceva ce am experimentat cu toții la un moment dat. Acest lucru se întâmplă atunci când un mușchi contractat involuntar și forțat nu se poate relaxa. Pot fi extrem de incomode și temporare sau cronice. Apar de obicei pe măsură ce îmbătrânim sau dacă lucrăm la slujbe care necesită mișcări repetitive ale mâinii și încheieturii. Majoritatea acestor crampe pot fi tratate la domiciliu foarte ușor, dacă nu sunt o urgență medicală și există diferite modalități de a le împiedica să se întoarcă. Noi îți punem la dispoziție câteva sfaturi pentru a trata crampele de mână acasă și pentru a le preveni în viitor.

1. Odihnește-ți mâinile. Crampele de mână sunt cauzate în mare parte de suprasolicitare. Cel mai bun mod de a le preveni este să oferi mâinilor o pauză din când în când, evitând orice mișcare. Mai ales când jobul tău necesită să faci multă muncă cinetică cu mâinile tale, precum tastarea, scrierea, pictura etc … Încearcă să-ți odihnești mâinile la fiecare jumătate de oră atunci când lucrezi.

Pentru crampe bruște care vin și pleacă din când în când, pauzele tale ar trebui să fie între 15-30 de minute. Cu toate acestea, în cazul în care folosirea mâinii este de timp îndelungat, ar trebui să ai în considerare să iei câteva zile de odihnă în care să te odihnești complet. Este o idee bună să poți sprijini atât mâna și antebrațul, cât și încheietura. Doar așează-ți brațul pe un scaun cu palma orientată spre tavan și lasă-l să stea acolo câteva minute, până când începi să te simți mai bine. Dacă durerea persistă mai mult de 2 săptămâni, atunci este crucial să faci o vizită medicului, deoarece ar putea fi un semn al unei afecțiuni mai grave.

2. Oprește activitățile care-ți provoacă durere. Mișcarea excesivă a mâinilor nu este foarte sănătoasă. Atunci când te afli într-un mediu solicitant, indiferent dacă este vorba de serviciu sau personal, care-ți impune să faci o mulțime de mișcări ale mâinii și determină să ai crampe dureroase la mâini, atunci trebuie să te oprești. Oprirea activităților repetitive chiar și pentru o perioadă foarte scurtă de timp poate ajuta la calmarea durerii și la calmarea crampelor. Este important să faci pauze regulate atunci când susții aceste activități pentru a preveni orice problemă articulară și chiar tendinită. Aici avem o listă de activități care ar putea provoca crampe dureroase: Tastare, Scris (de mână), Grădinarit, Tenis, Golf, Instrumente de joacă, Pictură, Prinderea unui obiect mult timp, Întinderea degetelor.

3. Fă unele întinderi/ stretching. Întinzătorile sunt ca mini antrenamente pentru mâinile tale. De fapt, ajută la exercitarea lor și le obligă la mișcări pe care nu le fac de obicei pentru a păstra un echilibru între mișcările repetitive pe care le fac deja și cele noi. Iată câteva exerciții pe care le poți face pentru a calma durerea:

  • Ține palma drept în sus și apoi ia palma opusă și aplică cu ușurință o oarecare presiune în direcția opusă. Fă acest lucru de două ori timp de 10 secunde pe fiecare mână.
  • Ține mâna drept și așeaz-o pe o suprafață plană, apoi începe să apeși încet și pune ușor o greutate suplimentară pe mână. Ține astfel cel puțin 60 de secunde și apoi relaxează mâinile.
  • În mod alternativ, strânge mâna într-un pumn ferm. Menține această poziție cel puțin 60 de secunde și apoi deschide mâinile și întinde-le din nou, la fel cum am menționat mai devreme.

4. Încearcă să-ți masezi mâinile. Un Masaj ar putea fi tratamentul perfect pentru crampe de mână, deoarece implică frecarea ușoară a mușchiului care îți provoacă durere. Întinde mușchiul inervat și freacă-l ușor pentru a-l ajuta să se relaxeze. Când un mușchi este inervat/tensionat devine foarte rigid și prin masarea ușoară îl ajuți să se relaxeze și să revină la starea sa sănătoasă. Încearcă să faci acest lucru aplicând o presiune blândă și masând zona afectată în mișcări circulare. Fii mai atent în zonele care ar putea fi foarte rigide. Dacă ai un crampe musculare în jurul brațului, pune-ți greutatea pe palma mâinii și îndoaie ușor încheietura. Încearcă să folosești ulei de masaj pe mână pentru a reduce durerile musculare înainte și după orice tip de exercițiu. Chiar dacă nu ai avut niciodată crampe la mână înainte, încearcă să-ți masezi mâinile din când în când pentru a evita aceste crampe în viitor.

5. Începe să folosești comprese. Aplică-ți o compresă caldă sau rece pe mână. Atât căldura cât și frigul pot ajuta la ameliorarea durerii. Folosește un prosop cald sau un tampon de încălzire pe mușchii strânși pentru a-i ajuta să se relaxeze. Fă-ți o baie caldă. Acest lucru va ameliora o parte din durere. Alternativ, masarea mușchiului tensionat cu gheață poate ameliora umflarea. Acest lucru se datorează faptului că temperaturile de gheață și frig vor redirecționa fluxul de sânge vechi către restul corpului și vor reduce căldura și inflamația. Nu uita să așezi o bucată de țesătură între piele și compresă pentru propria protecție.

6. Rămâi hidratat. Uneori, nu este posibil să consumăm suficiente lichide din cauza stilului nostru de viață ocupat sau din cauza faptului că nu avem mijloacele disponibile pentru a bea suficientă apă (lipsă de facilități sau uitare). Cu toate acestea, crampele de mână pot fi un semn al deshidratării care afectează funcționarea mușchilor și determină crampe. Chiar dacă deshidratarea este mai probabilă să apară la temperaturi ridicate, o poți dezvolta fără aport suficient de apă și la temperaturi răcoroase. Este esențial să rămâi hidratat indiferent de temperatură pentru a evita crampele de mână și problemele de sănătate potențial mai grave. Câteva simptome ale deshidratării: Respirație urât mirositoare, Piele uscată, Dureri de cap, Pofte pentru gustări zaharoase.

7. Ia-ți vitaminele. În anumite cazuri, crampele la mână pot apărea atunci când sistemul nostru nu are niște substanțe nutritive de bază de care organismul nostru are nevoie pentru a funcționa corect. Acești nutrienți importanți sunt sodiu, calciu, magneziu sau potasiu. Acest lucru se întâmplă, de obicei, persoanelor care fac antrenamente intense, sunt însărcinate, au o boală a rinichilor sau o tulburare alimentară sau trec prin chimioterapie. Mai mult, deficiențele de vitamina B pot duce direct sau indirect la crampe musculare. Aceasta poate include deficiențe de tiamină (B1), acid pantotenic (B5) și piridoxină (B6). Cu toate acestea, nu se cunoaște rolul precis al deficienței de vitamine care provoacă crampe. Înainte de a lua orice medicamente sau suplimente, consultă-ți întotdeauna medicul. Acest lucru este deosebit de important dacă iei deja alte medicamente, dacă te afli în tratament sau dacă ești gravidă.

8. Începe să reconstruiești puterea pentru mâini și antebrațe. Fă-ți rost de o minge de stres grea și începe să faci mini antrenamente de mână pentru a-ți exercita brațele și a le oferi mai multă putere. Ar trebui să-ți faci exercițiile de întărire de 2 până la 3 zile pe săptămână cu 10 până la 15 apăsări pe fiecare mână.

Joacă câteva sporturi: Un alt mod de a-ți reconstrui forța pentru mâini este să joci sporturi care implică aruncarea sau prinderea unei mingi. Încearcă sporturi precum captură, handbal, baschet, ping-pong sau tenis. Introdu exerciții înainte de antrenament pentru mâinile tale: încearcă să-ți întinzi mâinile în fiecare zi, în special înainte și după muncă sau hobby-uri. Dacă faci mișcări repetitive cu mâinile, întinde-ți-le mai des pentru a evita crampele.

9. Îmbunătățește-ți dieta. Ai grijă de corpul și de bunăstarea ta generală prin adaptarea la un stil de viață mai sănătos, plin de hidratare și nutrienți. Încearcă să mânânci mese hrănitoare de 3 ori pe zi pentru a obține cantitatea adecvată de vitamine de magneziu, potasiu, calciu și B. Bea cel puțin 8 pahare de apă pe zi iar dacă exersezi mult, încearcă să-ți crești aportul. Dacă crezi că ai deficiență de vitamine, consultă-ți medicul sau farmacistul pentru a te ajuta cu orice suplimente alimentare.

10. Folosește articole de dimensiuni corespunzătoare care se potrivesc cu mâinile tale. Uneori, ținerea sau prinderea obiectelor care sunt prea mici sau prea mari pentru mâna ta poate provoca mult disconfort și, de asemenea, crampe de mână. Pentru a evita acest lucru, încearcă să utilizați articole care au dimensiunea corectă pentru mâna ta. Chiar dacă majoritatea oamenilor nu acordă o atenție deosebită dimensiunii obiectelor pe care le folosesc și dacă sunt adecvate pentru mâinile lor sau nu, acest lucru poate avea un impact uriaș asupra mușchilor și articulațiilor mâinii.

Pentru a evita acest lucru, caută instrumente, echipamente de antrenament, ustensile, echipament de hobby și obiecte de uz casnic care se potrivesc dimensiunii tale de prindere.

11. Schimbă-ți mouse-ul computerului. Dacă petreci mult timp folosind computerul, atunci mouse-ul poate fi un contribuabil imens la crampe. Unele mouse-uri de calculator, în special cele care nu au o mulțime de cercetări constructive în spatele lor, pentru a obține o senzație confortabilă, pot fi dureroase pentru mâinile tale pe termen lung. Din fericire, există o mulțime de mouse-uri de computer diferite pe piață și, făcând cercetările corespunzătoare, poți găsi unul care să se potrivească perfect cu mâna ta. De asemenea, încearcă să găsești un mouse care să-ți solicite minimul activității de derulare.

Încearcă să găsești ceva ergonomic, mai ales dacă suferi des de crampe cronice de mână și ești obligat de împrejurări să folosești mouse-ul pentru perioade lungi de timp.