11 moduri ușoare și dovedite de a scăpa rapid de coșuri
Apariția unui coș mare și roșu pe față se întâmplă tuturor, dar asta nu înseamnă că trebuie să accepți înfrângerea și să aștepți cu răbdare până când dispare. Există multe modalități de a trata acneea la adulți, dar mai întâi este important să înțelegem elementele de bază despre cum și de ce apare ea în primul rând. „Avem în piele glande sebacee care asigură în mod normal umezeală și lubrifiere, dar combinația dintre stres și hormoni poate forma saboți”, explică Marina Peredo, dermatolog din New York City. „Bacteria provoacă inflamații la nivelul pielii, motiv pentru care se formează pete și acnee”. Și exact așa, pielea ta se „ aprinde”. Deci, cum te eliberezi de inflamație și de acneea plictisitoare?
Iată cum recomandă dermatologii să scapi rapid de aceste cosuri și cum să eviți înrăutățirea acestora.
1. Ține-ți mâinile departe de față!
Toți dermatologii sunt de acord că nu ar trebui să atingi niciodată coșul. „Poate părea tentant, dar amintește-ți că, odată ce ai produs o leziune acneică, va dura mai mult timp pentru a se vindeca și este mai probabil să se cicatriceze”, avertizează Doris Day, dermatolog din New York și autor al „100 de întrebări și răspunsuri despre acnee”. Și alți dermatologi sunt de acord, mai ales atunci când încearcă să scape de un coș peste noapte. „Orice ai face, nu-ți atinge cosul înainte de culcare”, spune Joshua Zeichner, Director de Cercetări Cosmetice și Clinice în Dermatologie la Spitalul Mount Sinai din New York. „Când vei fi obosit vei provoca inevitabil mai mult rău decât bine”. Ai încredere în noi.
2. Mare atenție când vine vorba de „remedii” acasă.
În timp ce pasta de dinți, sucul de lămâie și chiar Windex au fost citate ca remedii excelente la domiciliu, dermatologii nu le recomandă. Sari peste aceste „remedii DIY (do it yourself)” „Pasta de dinți conținea în mod tradițional un ingredient numit triclosan, care are proprietăți antimicrobiene și s-a gândit că a ajutat la scăderea nivelului de bacterii cauzatoare de acnee pentru a reduce inflamația și pentru a trata coșul”, explică dr. Zeichner. „Deoarece triclosanul este o cauză cunoscută a alergiilor cutanate, acesta a fost îndepărtat din majoritatea pastelor de dinți, deci nu mai este util în tratarea acneei”. „Sucul de lămâie este, de asemenea, iritant și nu ar avea niciun efect asupra coșului în sine”, adaugă Dr. Day. Windex – ei bine, este mai curat pe sticlă/geam. Nu-l pune pe față. O modalitate de a elimina coșurile în mod natural este prin aplicarea uleiului de arbore de ceai, care „poate ajuta prin reducerea inflamației și scăderea nivelului de bacterii care provoacă acnee”, spune dr. Zeichner. Dar el avertizează împotriva aplicării nediluate pe piele, deoarece poate provoca iritații.
3. Aplică o compresă caldă
Căldura este o modalitate foarte simplă de a calma pielea dacă simți că apare o pată, spune Margarita Lolis, dermatolog certificat la Schweiger Dermatology Group din Hackensack. „Folosește o compresă caldă sau abur pentru a scoate totul la suprafață”, explică ea. Alternativ, poți utiliza o compresă rece pentru a reduce umflarea unei pete deosebit de mari și dureroase.
4. Folosește un tratament pentru acnee
Pe lângă faptul că înlături întotdeauna machiajul noaptea, folosind hidratantul potrivit pentru tipul de piele și păstrând degetele departe de față, poți utiliza un tratament la fața locului pentru a scăpa de coșurile încăpățânate odată ce acestea apar la suprafață. Ingrediente care trebuie avute în vedere: peroxid de benzoil pentru a ucide bacteriile care provoacă acnee, acid salicilic pentru a ajuta la exfolierea și desfundarea porilor, retinoizii pentru a ajuta la creșterea fluctuației celulare, determinând celulele să se debaraseze și împiedicându-le să se înfunde. Deși nu există nicio modalitate de a scăpa de un coș în doar cinci minute (în afară de a-l ascunde sub machiaj!), Dr. Zeichner recomandă tratarea imediată a acestuia fie cu peroxid de benzoil, fie cu cremă de 1% hidrocortizon pentru a reduce inflamația. „Coșul poate prezenta unele semne de îmbunătățire într-o oră”, a spus el.
5. Spală-te pe față în mod regulat
„Glandele tale sunt active toată ziua”, explică dr. Zeichner; atunci când acel ulei se combină cu murdărie, machiaj și poluare, poate fi o rețetă pentru pori și pete înfundate. Acest lucru este un dublu pericol/amenințare pentru antrenamente: „transpirația amestecată cu murdărie și ulei poate deveni prinsă sub îmbrăcămintea umedă de antrenament”, spune el, potențial înrăutățind o erupție. „Dacă nu poți face un duș complet”, spune dr. Zeichner, „folosește măcar o prosop de curățare”.
6. Încearcă și un produs cu acid salicilic
Ce este acidul salicilic? Dacă erupțiile sunt frecvente și te-ai săturat să lupți cu ele, poate vrei să te gândești să-ți schimbi rutina de îngrijire a pielii. „Alege-ți un produs de curățare care să conțină acid salicilic”, recomandă dr. Peredo. „Cei cu pielea predispusă la acnee ar putea avea nevoie și de un astringent pentru a degresa pielea, de asemenea – îmi place acidul salicilic sau glicolic, deoarece ajută și la cicatricile care ar putea apărea”. Încearcă și un demachiant cu gel pentru piele cu tendință acneică, realizat cu acid salicilic 2% împreună cu lipohidroxi acid, care, de asemenea, exfoliază și ajută la reducerea producției de ulei (sebum). „Acidul salicilic este, de asemenea, foarte puternic atunci când vine vorba de a scăpa de punctele negre – ajută prin eliminarea celulelor moarte și a excesului de ulei de pe suprafața pielii”, spune dr. Zeichner. O altă modalitate de a sparge punctele negre este utilizarea unui derivat de vitamina A, cum ar fi adapalena, care este ingredientul principal în gelul Differin preferat de dermatologi. „Gândește-te la el ca la un curățător de țevi pentru porii tăi, pentru a le menține limpezi, astfel încât uleiul să nu fie prins”, explică el.
7. Alege o variantă cât mai ușoară (light) la machiaj
Produsele de înfrumusețare sunt una dintre cele mai frecvente cauze ale acneei la adulți și, din păcate, folosirea unui machiaj rezistent pentru a-ți ascunde petele nu le va face să dispară fizic. „Folosește machiaj mineral pe piele, mai degrabă decât produse pe bază de ulei care pot contribui la erupții”, recomandă dr. Peredo, adăugând că fondul de ten și corectorul pe bază de ulei pot bloca porii. Mai bine, mergi complet fără machiaj pentru câteva zile – ar putea fi doar pauza de care are nevoie pielea pentru a se curăța rapid.
8. Modifică-ți dieta
Deși este recomandat să fii atentă la tratamentele la domiciliu, există modalități de a scăpa de coșuri fără produse. „Deoarece acneea este cauzată de o combinație de genetică și de mediu, factori precum fluctuațiile hormonale, stresul și dieta pot provoca erupții”, spune dr. Zeichner. Respectă o dietă cu conținut scăzut de zahăr și evită laptele de vacă și proteinele din zer, deoarece pot fi cunoscute că exacerbează acneea și încearcă să „minimizez stresul oricât de des poți, cum ar fi prin practici precum meditația sau yoga”, recomandă el.
9. Tratament medical, dacă este necesar
Pentru cei care suferă de acnee chistică, o combinație de produse topice, tratamente la birou (cum ar fi lasere) și medicamente sunt de multe ori calea de parcurs. Un dermatolog poate lucra cu tine pentru a găsi medicamente care să ajute la tratament pe termen lung. „Acneea nodulară necesită adesea tratament cu medicamente sistemice, cum ar fi antibiotice orale și medicamente hormonale (contraceptive orale, spironolactonă)”, spune Valerie Harvey, dermatolog în Virginia. „Isotretinoina, un derivat al vitaminei A, este de asemenea foarte eficientă”.
10. Folosește terapia cu lumină pentru a elimina acneea
În loc să mergi la dermatolog pentru terapie cu lumină roșie și albastră (care poate costa peste 100 USD), utilizează un dispozitiv la domiciliu peste o pată sau pe toată fața, timp de doar două minute. Lumina roșie reduce inflamația acneei, în timp ce lumina albastră vizează bacteriile care provoacă acnee. În plus, lumina stimulează straturile dermice ale pielii pentru a produce colagen. La rândul său, cicatricile acneei se umple, iar pielea pare mai uniformă.
11. Injecția cu cortizon
Ai un eveniment cu adevărat mare? Atunci probabil că nu ai timp să aștepți și să vezi dacă pata ta va dispărea singură. Ia în considerare consultarea unui dermatolog pentru o adevărată cură peste noapte. „O injecție de cortizon este un antiinflamator, deci tratează coșul în sine”, explică dr. Peredo. „Dacă este un coș mare, dureros, cortizonul difuzează inflamația și o aplatizează, fără a lăsa vreo cicatrice”, spune ea. Desigur, aceasta nu este o soluție ușoară de făcut/adoptat la domiciliu. Acesta trebuie administrat doar de un medic, de obicei un dermatolog.