fbpx

11 moduri de a-ți rezolva mâncărimea scalpului

Iată cum să rezolvi un scalp capricios. Dacă un scalp cu mâncărime te-a înnebunit, există o serie de moduri în care îl poți remedia. Am vorbit cu expertul Trichologist, Sara Allison și Tom Brooks, chimist și șef de cercetare și dezvoltare, pentru a primi toate sfaturile experților cu privire la modul de abordare a mâncărimii …

1) Schimbă-ți șamponul

Șampoanele cu agenți tensioactivi (detergenți) sau laurilsulfat de sodiu (ambele SLS pe ​​scurt) pot fi satisfăcător de spumante, dar sunt și foarte uscate pentru scalp. „Pot provoca chiar și roșeață și iritații, mai ales atunci când nu sunt formulate alături de anumite ingrediente care pot neutraliza iritația”, spune Tom Brooks. Simpla trecere la un șampon fără SLS te poate opri să te scarpini câteva zile.

2) Dă-ți o clătire

„Încheie-ți întotdeauna șamponul și sesiunea de condiționare cu o clătire cu apă rece – și fă-o să dureze atâta timp cât este nevoie pentru ca tot produsul să dispară”, sfătuiește Tom. Care este momentul în care părul tău, literalmente, scârțâie.

3) Atenție la siliconi

„Siliconii nu pătrund în piele, dar formează o barieră asupra pielii sau părului care blochează pătrunderea altor ingrediente. Excesul de utilizare poate împovăra părul și poate sufoca scalpul, ceea ce, evident, nu este excelent pentru sănătatea sa”, avertizează. Tom. Vei găsi siliconi într-o mulțime de șampoane de netezire și îndreptare, balsamuri și seruri; caută orice cuvinte din lista de ingrediente care se termină cu –meticonă.

4) Nu te bloca cu „lipici”

„Ingredientele de tip adeziv sau rășină (le vei găsi în multe spray-uri de păr, precum și în produsele de volumizare și de creștere a buclelor) pot sufoca și pielea capului, dacă nu sunt spălate în mod regulat”, spune Tom. Folosește un șampon clarifiant fără SLS o dată pe săptămână.

5) Ulei

„La fel ca în cazul pielii de pe orice altă parte a corpului, o senzație de uscăciune, strânsă se poate datora lipsei de umiditate și uleiuri, atât în ​​dieta ta, cât și aplicată local”, spune trichologul Sara Allison. Mănâncă multe grăsimi sănătoase (nuci, avocado, pește gras) și investește în măști hidratante regulate sau în tratamente cu ulei pentru păr și scalp.

6) Nu perucă!

Limitează cât mai mult posibil să poți pălării sau peruci; exagerarea poate cauza o lipsă de oxigen la nivelul scalpului și poate provoca o varietate de probleme ale scalpului”, spune Tom.

7) Periază-ți părul

Dacă ai încercat toate cele de mai sus și scalpul încă se descuamează, ajungi la mătreață, ceea ce înseamnă practic că scalpul produce în exces celule noi ale pielii și aruncă un exces de celule vechi. Periază-ți în mod regulat părul și scalpul, încercând să faci acest lucru zilnic, deoarece ajută la vărsarea celulelor pielii și, în unele cazuri, poate îmbunătăți situația.

8) Exfoliază-ți scalpul

Alternativ, ajută-ți vărsarea celulelor o dată pe săptămână, exfoliindu-ți pielea capului la fel cum ai face cu fața. Ai putea folosi un exfoliant pentru scalp, dar produsele care conțin enzime din fructe sau acid salicilic (care ambele elimină celulele moarte fără nici o spălare) sunt una din cea mai blândă opțiune.

9) Tratează-ți mătreața

Descuamarea persistentă și prea entuziastă s-ar putea datora unei excesive producții de drojdie sau unei infecții fungice, motiv pentru care majoritatea șampoanelor fără mătreață conțin ingrediente anti-fungice sau antimicrobiene precum piritionul de zinc, gudronul de cărbune, arborele de ceai ulei, piroctonă olamină sau ketoconazol. Din păcate, majoritatea acestor șampoane conțin și SLS.

10) Fii consecvent

„Dacă ai fulgi uleioși și pete roșii, grase acoperite cu solzi albi sau galbeni pe scalp (sau chiar în altă parte), ai dermatită seboreică”, spune Sara. „Este cauzată de un germen de drojdie care se hrănește cu exces de sebum și este declanșată de un răspuns alergic la stres, produse cosmetice sau alimente”. O lipsă de igienă poate declanșa și starea, dar ar trebui să fii destul de murdar pentru ca acesta să fie cazul. Poate veni și pleca și este tratabil cu șampoane pentru mătreață – dar trebuie folosite în mod constant pentru ca mătreața să rămână departe. Dacă niciun șampon pentru mătreață nu va funcționa după câteva săptămâni de utilizare, consultă un medic de familie sau un tricholog, deoarece este posibil să ai nevoie de un tratament mai puternic pe bază de rețetă.

11) Consultă un expert

„Dacă pielea capului este extrem de exfoliantă și extrem de uscată, s-ar putea să suferi de psoriazis”, spune Sara. „Este o afecțiune autoimună care poate fi genetică, cu declanșatoare similare cu dermatita seboreică. Cu psoriazis, celulele se vor reînnoi în fiecare săptămână în loc de fiecare lună, creând o acumulare masivă de celule suprapuse. Blochează foliculii, împiedicând pătrunderea propriului sebum hidratant, precum și uleiurile și loțiunile cosmetice, motiv pentru care scalpul se simte atât de uscat”. Este posibil ca șampoanele anti-mătreață obișnuite să nu fie o opțiune corectă pentru această afecțiune, așa că, dacă bănuiești că ai psoriazis, cel mai bine este să soliciți sfatul profesional.