fbpx

11 articole personale care nu sunt sigure de împărtășit chiar și cu cei apropiați

Utilizarea frecventă a căștilor mărește creșterea bacteriană a urechii, conform acestui studiu. Nu mai vorbim că împărțirea căștilor crește riscul de a obține bacterii „rele” și poate duce la diferite infecții ale urechii. Pentru a-ți proteja sănătatea, este mai bine să păstrezi anumite obiecte exclusiv pentru uz individual. Am pregătit o listă cu 11 lucruri care nu pot fi împărtășite niciodată.

1. Unghiera

Nu putem vedea, dar există o cantitate foarte mare de bacterii, virusuri și microorganisme fungice pe degetele și unghiile umane. Prin urmare, unghierele obișnuite pot deveni un vector al infecțiilor. Astfel, utilizarea unghierei de către mai multe persoane crește riscul de boli fungice și HPV (papilomavirus uman).

2. Cercei

Există multe vase de sânge în urechi. Acesta este motivul pentru care este foarte ușor să te infectezi cu boli transmise de sânge doar prin purtarea cerceilor unei prietene. Data viitoare când vrei să împrumuți cercei, șterge-i cu alcool sau spirt sanitar.

3. Balsam de buze

Sub suprafața buzelor, există și vase de sânge. Sunt gata să transporte tot ceea ce pui pe această parte a feței în fluxul sanguin – chiar și microbi. Virusul herpetic poate fi transmis de la o persoană la alta atunci când își împart un balsam sau ruj, chiar dacă purtătorul nu are simptome vizibile ale bolii.

4. Penseta pentru sprâncene

Dacă folosești penseta altcuiva pentru doar câteva fire în plus, nu este înfricoșător. Dar dacă o folosești pentru a scăpa de firele de păr puternic îngroșate și apare sânge, acest instrument poate provoca boli grave în viitor. Într-un astfel de caz, penseta poate fi un purtător al hepatitei C și HIV. Dacă nu există altă opțiune decât să împarți o pereche de pensete, freacă-le bine cu alcool.

5. Deodorantul cu bilă

Deodorantele cu bilă pot transporta infecții grave, mai ales dacă bacteriile ajung în răni mici după bărbierit. Deodorantele parfumate maschează doar mirosul și nu împiedică înmulțirea bacteriilor. Prin urmare, alege întotdeauna deodorantele cu ingrediente antibacteriene și nu le împrumuta, nici măcar cu familia.

6. Săpunul

Microorganismele acoperă săpunul după fiecare utilizare – nu numai microbi inofensivi, ci și viruși periculoși. Cel mai rău este când săpunul se află într-un vas umed. Acest lucru se datorează faptului că umiditatea creează un mediu ideal pentru creșterea bacteriilor, ciupercilor și virusurilor. Pentru a reduce riscul de infecție, folosește săpun lichid.

7. Peria de păr

Nu oferi niciodată peria ta de păr nimănui și nici tu nu o folosi pe a altcuiva. Crește riscul de a te alege cu paraziți, precum păduchi, scabie și chiar infecții cu stafilococ. Dacă tot o împarți,  curăț-o imediat cu ajutorul unei instalații de igienizare. Cea mai bună metodă de a te proteja este să nu o împarți deloc.

8. Prosoape

Prosopul este un teren de reproducție pentru germeni, mai ales atunci când acesta este agățat într-o baie cu umiditate ridicată. Dacă prosopul tău miroase urât, înseamnă că există o dezvoltare a mucegaiului și a bacteriilor. Un astfel de prosop își poate infecta proprietarul cu infecții fungice și bacterii care provoacă erupții cutanate, acnee și conjunctivită. Pentru a elimina acest pericol, spală prosopul după 4-5 utilizări și lasă-l întotdeauna să se usuce complet.

9. Buretele de duș

Un burete de duș nu are timp să se usuce complet între utilizări. Prin urmare, este o fabrică excelentă de germeni pentru aceleași bacterii ca și în prosoape. Usucă-l bine, nu-l împărții cu nimeni și ventilează baia în fiecare zi.

10. Periile de machiaj

Evită să împarți produse de machiaj care vin în contact cu lichidele corporale, cum ar fi lacrimile, mucoasa nazală, saliva, sângele sau acneea. Aceasta înseamnă că este mai bine să nu împarți eyeliner, fard de ochi, rimel, pudră de ten, bază de machiaj, ruj. De asemenea, nu da nimănui pensule de machiaj și nu folosi niciodată probe în magazinele de cosmetice.

11. Căști

Căștile altor persoane pot provoca creștere bacteriană în urechi. Riscul crește dacă le folosiți în timpul unui antrenament: căldură și umiditate suplimentare contribuie la dezvoltarea lor. În plus, dacă împarți căștile, fii pregătită ca bacteriile precum streptococul și stafilococul să intre în ureche și să provoace infecții și/sau pustule. Dacă tot trebuie să-le împarți cu cineva, șterge căștile cu un tampon de bumbac îmbibat în alcool.