fbpx
10 Stereotipuri comune despre un stil de viață sănătos, care sunt efectiv dăunătoare

În zilele noastre, a avea un stil de viață sănătos este destul de trendy și este de fapt un lucru minunat și pozitiv pentru a-l stabili ca obiectiv. O dietă echilibrată, activitate fizică, somn bun – toate acestea ne fac să fim puternici, sănătoși și fericiți. Dar, de multe ori, stereotipurile false, care par a fi adevărate, apar pe valul unei tendințe și trebuie să fim atenți, deoarece pare-se că acestea ne pot dăuna. Consultă următoarea listă, iar mâine, probabil, vei decide să scapi de acel scaun „ergonomic” incomod sau să-ți diversifici alimentele cu mâncăruri pregătite într-un multi-aragaz.

1. Carnea de somon – cu cât e mai roșie, cu atât este mai sănătoasă. Rasele sălbatice de somon precum somonul sockeye, somonul coho, somonul chum au o colorare intens strălucitoare, în timp ce rasele de somon mai scumpe și mai grase (care sunt și bogate în Omega-3) sunt de fapt mult mai palide. Și acele dungi albe pe care le vezi la pește sunt de fapt bune – înseamnă că nu s-au adăugat coloranți. Deci, culoarea nu este un indicator al prospețimii sau al „sălbăticiei”. Cea mai mare parte a somonului vândut în supermarket-uri este fie livrat din ferme, fie a fost congelat anterior – totul pentru că un pește proaspăt prins se strică foarte repede.

2. Mobilierul ergonomic este întotdeauna mai bun decât mobilierul normal. Mobilierul ergonomic a fost publicizat pe scară largă ca leac pentru durerile de spate. Din păcate, acesta este doar un truc comercial. S-a dovedit că un scaun „fantezist” ales greșit poate provoca deteriorarea spatelui. Instrucțiunile de utilizare a acestui tip de mobilier sunt, de asemenea, foarte specifice atunci când vine vorba de poziții șezute și posturi. Perioada de încercare pentru un scaun ergonomic trebuie să fie foarte lungă și atentă. Dacă nu ai ocazia să verifici și să testezi această achiziție scumpă în timp, atunci este mai bine să o eviți.

3. Corpul nostru are nevoie de detoxifiere (curățare) periodică. Nu vorbim de cazuri în care dietele speciale sunt prescrise de un medic – aceasta este o situație diferită. Atunci când faci aceste lucruri, fără a consulta mai întâi un medic, poți cauza unele probleme. Cercetările nu au confirmat eficiența metodelor de detoxifiere frecvente, dietele speciale, postul și consumul de sucuri. Dar aceleași cercetări au arătat posibile consecințe negative, cum ar fi probleme cu microflora, balonare, vărsături, tulburări de stomac și insuficiență hepatică. Consumul de fructe și legume bogate în fibre este mult mai util și mai sigur.

4. Alimentele de la microunde sau cuptoare multifuncționale sunt dăunătoare. Brevetul pentru un cuptor cu microunde a fost eliberat în 1946, în timp ce un cuptor multiplu este descendent direct al unui aragaz japonez din anii ’50. În ciuda faptului că oamenii le folosesc de destul de mult, există încă multe legende despre ele. S-a dovedit că produsele de la un cuptor cu microunde și cele obținute pe aragaz (al căror principiu se bazează pe combinarea diferitelor moduri de încălzire și presiune) nu se „radiază” și nu pierd vitamine și nutrienți. Utilitatea lor depinde doar de ingrediente.

De asemenea, un cuptor cu microunde și un cuptor multiplu sunt mai potrivite pentru prepararea alimentelor din cauza consumului mic de ulei în timpul procesului de gătit.

5. Toate fructele și legumele trebuie cojite. Potrivit nutriționiștilor, majoritatea legumelor (castraveți, dovlecei, roșii, ardei) și fructelor nu trebuie cojite. Prin îndepărtarea pielii, ne privăm de fibre intestinale utile, precum și de potasiu, magneziu și vitamine (C, K, PP, caroten, vitamine din grupul B) și antioxidanți. Reține doar că ar trebui să speli cu atenție aceste produse (kiwi trebuie spălat cu o perie).

6. Ar trebui să te trezești devreme în weekend. Cercetările efectuate la diverse universități de prestigiu au dovedit că dormitul în weekend neutralizează o sensibilitate crescută la insulină care apare din cauza lipsei de somn. De asemenea, scade riscul de diabet. Oamenii de știință din Suedia au ajuns la o concluzie similară – compensarea lipsei de somn în weekend a scăzut riscul crescut de moarte timpurie cu 15% pentru cei care nu dorm suficient. Și acest lucru dovedește încă o dată că lipsa somnului dăunează negativ corpului tău și ar trebui să încerci să-l eviți.

7. Este mai sigur pentru sănătatea ta să bei apă din sticle. Potrivit oamenilor de știință din Canada, toate sticlele de plastic au tendința de a colecta soiuri uriașe de bacterii. Situația este și mai gravă pentru sticlele unice – este dificil să le speli bine, materialul lor se deformează rapid și devine un habitat perfect pentru diferite bacterii. Apropo, acesta este motivul pentru care apa se strică repede atunci când este lăsată într-o sticlă – pentru că nimeni nu dezinfectează gâtul sticlei după ce îl atinge cu buzele.

8. Este benefic să te întinzi (stretching) înainte de antrenament. Așa cum au arătat studiile oamenilor de știință din Canada și SUA, întinderea statică nu încălzește mușchii înainte de antrenament și poate instiga de fapt leziuni. Desigur, întinderea face mușchii mai flexibili, dar în același timp îi poate slăbi, agravându-le rezistența și afectând negativ rezultatele antrenamentului de forță. Majoritatea antrenorilor recomandă articularea și întinderea dinamică ca exerciții de încălzire, lăsându-le pe cele statice pentru sfârșitul antrenamentului.

9. „Gândirea pozitivă” este cheia sănătății mintale. Psihologii susțin că mantrele „cu gândire pozitivă” de genul „pot face totul!” sunt de fapt periculoase. Acest concept îți îngustează percepția asupra realității, nu permite calcularea consecințelor și riscurilor negative și duce la nevroză, anxietate sau depresie atunci când apar eșecuri inevitabile în calea atingerii obiectivului. Nu ar trebui tăiate toate gândurile și sentimentele negative – le poți folosi pentru o estimare sensibilă a situației reale.

10. Este sănătos să bei o mulțime de sucuri. Cercetările efectuate de oameni de știință din Australia și Marea Britanie au dovedit că vătămarea cauzată de consumul unor cantități mari de suc (atunci când faci diete de detoxifiere, de exemplu) poate fi comparată cu daunele cauzate de consumul de sodă. Cantități uriașe de zahăr (nu contează dacă este sucul ambalat sau suc proaspăt) crește riscul de obezitate, diabet și boli cardiovasculare.

Când este cel mai bun moment pentru a face duș?

Au fost multe dezbateri cu privire la faptul că trebuie să faci duș dimineața sau seara. Dar, de fapt, depinde de diferiți factori – poate fi tipul tău de piele sau înclinația ta pentru insomnie.

Dacă ai pielea grasă, fă-ți duș dimineața, deoarece dușul timpuriu te va ajuta să cureți de peste noapte grăsimea stocată în pori. În schimb, dacă ai pielea uscată, este mai bine dacă schimbi procedura de a face un duș spre seară. Acest lucru se datorează faptului că pielea uscată scapă de o cantitate uriașă de celule ale pielii care sunt colectate pe corp în timpul zilei și un duș de seară te va ajuta să le speli. De asemenea, dacă ai dificultăți în a adormi, este mai bine să faci un duș seara, deoarece răcirea corpului în jos după o baie fierbinte te va face să adormi mai ușor.