fbpx

10 semne neașteptate de îmbătrânire care îți arată vârsta înainte de orice rid

Când cineva menționează îmbătrânirea, o asociem de obicei cu ridurile și cu pierderea elasticității pielii. Toate femeile știu despre aceste semne și, în cele din urmă, încearcă să combată defectele evidente, prin orice mod pot. Cu toate acestea, uneori ignorăm complet semnalele mult mai obiective pe care organismul nostru ni le trimite în timpul procesului de îmbătrânire. Iată o listă de semne de îmbătrânire subtile, dar ilustrative, care apar mult mai devreme decât ridurile „laba gâști” din colțurile ochilor. Acestea vor anunța când este timpul să acorzi atenție sănătății tale pentru a amâna cât mai mult procesul de îmbătrânire.

1. Timp de reacție lent. Timpul reacției unei persoane poate deveni mai lent odată cu vârsta. Când ești tânăr, poți fi destul de rapid să răspunzi la orice se întâmplă, dar pe măsură ce îmbătrânești, numărul de cupe rupte sau accidente poate crește semnificativ. Pentru a te asigura că astfel de incidente nu sunt cauzate de oboseala și epuizarea ta, poți efectua următorul test: Ia o riglă de 15 cm;

Ține-ți palma deschisă ca și cum te-ai pregăti pentru o strângere de mână; Cere cuiva să țină rigla deasupra palmei cu cel mai mare număr îndreptat în jos. Apoi roagă-l să renunțe la riglă fără să dea vreo notificare și încearcă să o prinzi cât de repede poți. Repetă testul de cel puțin 3 ori, și numără rezultatul final. 10 cm este o normă pentru cineva între 20 și 30 de ani. 15 cm este un rezultat bun pentru cineva care are între 40 și 50 de ani. Dacă rezultatul tău este mai mic decât aceste numere, ar putea însemna că procesul de îmbătrânire este accelerat în corpul tău.

2. Leziunile și vânătăile necesită mai mult timp pentru vindecare. Unul dintre cele mai ilustre semne ale îmbătrânirii premature este faptul că tăieturile, rănile și vânătăile de pe corpul tău au nevoie de mai mult timp pentru a se vindeca corect decât înainte. Pielea umană are o capacitate uimitoare de regenerare. Când acest proces nu funcționează la fel de bine ca înainte, înseamnă că organismul nu funcționează corect.

3. Capacitate redusă de a transporta lucruri grele. Dacă ți se pare greu să muți o sticlă de 5 litri de apă dintr-un loc în altul, dar o făceai cu ușurință în trecut, atunci nu fii surprins, deoarece este doar un semn al faptului că îmbătrânești. Țesuturile musculare își pierd masa odată cu vârsta și  afectează forța și rezistența.

4. Înrăutățirea vederii. Este cunoscut faptul că vederea se agravează odată cu vârsta. Oamenii de peste 40 de ani experimentează presbiopia, pierderea capacității de a se concentra clar pe obiecte care sunt în apropiere. Unii oameni chiar trebuie să poarte ochelari când citesc. Verificarea privirii nu este atât de dificilă: trebuie doar să pui orice text tipărit în fața ochilor (un ziar, de exemplu) și să măsori distanța minimă de la care poți vedea clar toate cuvintele. Când ai 20 de ani, distanța ar trebui să fie de aproximativ 4 cm iar atunci când ai 40 de ani, este aproape 10 cm. În funcție de diferența dintre rezultatul tău și de numărul mediu, poți presupune cât de repede îți îmbătrânește vederea. Dacă ești într-adevăr îngrijorat de sănătatea ta, poți consulta un medic de ochi (oftalmolog) pentru a vedea dacă ai nevoie de o corecție a vederii sau dacă unele măsuri preventive ar fi suficiente.

5. Modificări ale taliei și a creșterii în greutate. Simți că perechea ta preferată de blugi pare a fi prea strânsă în talie și coapse? Sau poate prea largă? Există un motiv de îngrijorare: excesul de greutate în secțiunea intermediară este un semn clar al îmbătrânirii. Situația s-ar putea agrava și dacă simți distrofie musculară, în special la nivelul coapselor. Din fericire, o dietă adecvată și antrenamente regulate ar trebui să te readucă repede într-o formă bună.

6. Oamenii îți cer adesea să te grăbești. Faptul că de multe ori este dificil să ții pasul cu ritmul prietenilor tăi poate indica și accelerarea procesului de îmbătrânire din corpul tău. Viteza de mers este un indicator foarte obiectiv al activității mușchilor picioarelor și viteza de transmitere a impulsurilor nervoase. Aceștia sunt principalii factori care duc la îmbătrânire în primul rând. Cu toate acestea, ambele pot fi tratate făcând plimbări obișnuite și un număr crescut de antrenamente în timpul săptămânii.

7. Lucrări necorespunzătoare ale aparatelor vestibulare. Pierderea parțială a echilibrului fizic este și un semn al procesului de îmbătrânire. De exemplu, este un fapt dovedit științific că, până la 80 de ani, o persoană obișnuită experimentează aproape o pierdere completă a capacității de a sta într-un picior cu ochii închiși. Există un test simplu bazat pe acest fapt care te-ar putea ajuta să evaluezi viteza proceselor de îmbătrânire care se petrec în interiorul corpului tău: Stai nemișcat pe o podea, cu picioarele apropiate unul de celălalt și închide ochii; Ridică piciorul și îndoaie-l la genunchi; Folosește un cronometru pentru a vedea cât timp poți sta în această poziție până când îți pierzi echilibrul. O persoană în vârstă medie de 30 de ani care nu are probleme grave cu aparatul vestibular va putea sta timp de 20 de secunde sau mai mult. Pe când o persoană în vârstă nu va putea sta nici măcar 10 secunde.

8. Fruntea plată. Desigur, semnele externe de îmbătrânire sunt ușor de observat. Cu toate acestea, câțiva oameni știu că nu numai ridurile îți pot dezvălui vârsta, ci și o frunte absolut plată. Un astfel de efect este rezultatul atrofiei țesutului adipos – face ca fruntea să își piardă forma, în timp ce poate fi în continuare destul de netedă și fără riduri. Drept urmare, formele de lumini și umbre schimbă fața și o face să pară mai în vârstă decât este o persoană cu adevărat. Situația se agravează odată cu corectarea ridurilor orizontale cu injecții cu Botox care promovează atrofia țesutului adipos.

9. Aplatizarea filtrului buzelor. Buzele tind să își piardă culoarea strălucitoare naturală odată cu vârsta, astfel încât multe femei folosesc ruj, machiaj permanent pentru buze sau injecții pentru a combate problema. Dar există un semn care nu poate fi tratat atât de ușor – o aplatizare treptată a filtrului de buze. Filtrul este o zonă sub nas, cu 2 creste separate chiar sub buza superioară. Este o zonă foarte importantă în întreaga structură a feței feminine. Când ești tânăr, este clar vizibil, dar poate începe să dispară treptat odată cu înaintarea în vârstă, iar la bătrânețe, dispare complet.

10. Anhedonia. Acest cuvânt latin este adesea folosit pentru a explica sentimentul pierderii fericirii sau a incapacității de a te bucura de viață. Dacă simți că nu mai ești la fel de entuziasmat ca în trecut cu hobby-urile tale, iată un aliment pentru gândire. Cu toate acestea, aceleași simptome ar putea însoți nu numai procesul de îmbătrânire, ci depresia și epuizarea. În orice caz, nu ar trebui să vii cu noi scuze pentru a evita întâlnirea cu prietenii, pentru a merge la filmul pe care l-ai așteptat sau pentru a te bucura de lucrurile care-ți plăceau. Fii atent la ce se întâmplă cu tine. Să fii trist nu îți va face viața mai scurtă, dar îi va strica calitatea. Nu lăsa să se întâmple asta.