10 reacții ale corpului pe care le putem controla efectiv
Este naiv să credem că avem control total asupra corpului nostru. Mai des, suntem controlați de răspunsurile corpului nostru și nu putem controla majoritatea proceselor fizice. S-ar putea să te facă să te simți inconfortabil: apare o nevoie urgentă atunci când nu există toaletă în jur, devii somnoros când este timpul să te pregătești pentru un examen sau nu-ți poți limpezi gâtul în timpul unei prezentări importante. Aceste situații nu sunt fatale, dar sunt foarte neplăcute. Din fericire, multe pot fi schimbate dacă găsim o abordare potrivită pentru propriul corp. Astfel, am făcut o listă de ponturi care te-ar putea ajuta să-ți păcălești corpul și să-ți faci viața mai confortabilă.
-
Suflă peste degetul mare pentru a încetini ritmul cardiac
Un ritm cardiac crescut este adesea rezultatul stresului. Probabil, devii îngrijorat înainte de o prezentare sau o dată importantă, în timp ce privești rezultatele examenelor sau când se întâmplă să greșești la serviciu. Din fericire, există un mod destul de simplu de a te calma: trebuie doar să-ți sufli degetul mare. Această parte a corpului tău are propriul puls. Dacă îl răcești, pulsul va încetini și te vei calma. O altă metodă dovedită și testată este să pui degetul mare în gură și să sufli. Astfel vei stimula nervul vag, vei încetini ritmul cardiac și te vei simți mult mai calm și ușurat.
-
Mută-ți greutatea corporală în lateral pentru a ameliora durerea pe o parte
Mulți oameni sunt familiarizați cu durerea bruscă neașteptată pe o parte care apare adesea în timpul joggingului. Poate că trebuie să încetinești sau chiar să oprești alergarea. Cel mai frecvent motiv pentru acest lucru este o încălzire insuficientă. Fluxul de sânge crește semnificativ atunci când alergi, dar sângele nu are suficient timp pentru a se redistribui corect și se acumulează în ficat și splină. Aceste organe au un strat subțire și se împing pe el atunci când este prea mult sânge în ele. Așa apare durerea. Sportivii cunosc o metodă dovedită pentru a face față acestei probleme: trebuie să încetinești viteza de alergare și să muți greutatea corporală în partea opusă celei din care provine durerea. Trebuie să faci acest lucru în timp ce respiri. După mai multe repetări, durerea va dispărea.
-
O încălzire rapidă a gâtului va atenua amorțirea din mâini
Aproape toată lumea experimentează uneori o amorțeală neplăcută și furnicături în degete. Aceste sentimente ar putea fi cauzate de o poziție inconfortabilă în timpul somnului, la muncă sau în momentele de încărcare excesivă de muncă. Când simți ceva de genul acesta, de obicei, îți încălzești mâna răsucind-o sau mișcându-ți degetele sau încheieturile. Aceste exerciții sunt destul de eficiente, dar se dovedește că există un mod mai bun și mai eficient de a scăpa de amorțeală enervantă – întorcându-ți doar capul. Membrele noastre sunt amorțite din cauza stoarcerii nervilor care trec prin gât. Dacă-ți întorci capul, vei încălzi mușchii și vei elibera presiunea. Salvarea de senzații neplăcute era chiar în mâinile tale. Această metodă este adesea mai convenabilă în multe situații, mai ales atunci când conduci.
-
Un masaj la ureche va reduce disconfortul la gât
Uneori, furnicăturile și disconfortul nu pot fugi nicăieri și este greu să-ți ușurezi imediat situația sâcâitoare. Un pahar cu apă nu ajută tusea întotdeauna. Pentru a ameliora un astfel de disconfort la gât, masează-ți cu atenție urechea (de preferință pe interior). Furnicăturile neplăcute apar adesea din cauza spasmelor musculare. Atunci când faci masaj la nivelul mușchilor urechii, stimulezi nervii și ajuți mușchii gâtului să se relaxeze, eliminând astfel spasmul. Poate ai observat anterior că există o legătură între aceste organe: orice manipulare a urechilor afectează gâtul și unele persoane chiar tușesc atunci când își curăță urechile. Aceasta rezultă dintr-o sensibilitate specială a nervului vag conectat la ramura auriculară a urechilor.
-
Tușitul atenuează durerea de la o lovitură
Nu poți scăpa complet de toate sentimentele neplăcute din urma loviturilor, dar le poți ușura semnificativ cu un simplu truc. Dacă începi să tușești imediat după ce a fost lovit, aceasta va ușura durerea. Un jurnal britanic de chirurgie plastică a publicat pentru prima dată informațiile despre acest truc. Medicii susțin că se datorează faptului că atenția persoanei se îndreaptă către altceva, precum și creșterea presiunii arteriale. După cum se dovedește, această metodă simplă este mai eficientă decât ascultarea de muzică, vizionarea unui film, conversația sau alte metode de a distrage un pacient de la o lovitură.
-
Masarea zonei dintre sprâncene ameliorează un nas înfundat
Picăturile, difuzoarele și alte tipuri de medicamente se ocupă perfect de un nas înfundat. Ce să faci însă atunci când nu ai nimic la îndemână, farmacia este închisă, iar nasul înfundat nu te mai lasă să respiri? Îți poți ameliora starea fără alte medicamente – doar cu un simplu masaj. Pentru a scăpa de nasul înfundat, împinge-ți degetele pe zona dintre sprâncene și apasă cu limba pe palat. 20 de secunde ar fi suficiente pentru a simți efectul. Poți repeta acest truc de mai multe ori, dacă este necesar. Ținând limba în această poziție, muți un os care leagă gura de pasajele nazale. Astfel, creezi un fel de drenaj care ameliorează oboseala.
-
Durerea s-ar diminua dacă privești rana cu binoclul răsturnat
Creierul este responsabil pentru durerea pe care o simțim: aceasta este metoda de a ne informa despre orice pericol. Se dovedește că putem păcăli creierul și să-l facem să creadă că rana nu este atât de rea pe cât crede creierul. Oamenii de știință de la Universitatea Oxford au efectuat un experiment cu cei care suferă de dureri cronice ale mâinii. Ei au rugat participanții să privească zona din care durerea lor vine din diferite unghiuri și distanțe. Dacă zona dureroasă este mărită, o persoană simte mai multă durere și simte contrariul dacă zona este arătată la o scară mai mică. Motivul pentru astfel de reacții constă în activitatea logică a creierului: o rană mai mare provoacă un semnal de avertizare mai puternic, în timp ce o privire de departe o face mai puțin importantă și mai puțin dureroasă.
-
Dacă aștepți să intri la toaletă, freacă-ți pelvisul
Nevoia urgentă de a folosi baia poate fi neașteptată și incomodă. La fel ca în cazul în care simți durere, nevoia de a folosi baia este adusă la tine de creier. Acesta poate intensifica semnalul pentru ca noi să ne grăbim. Dar, fiziologic, de obicei putem aștepta mult mai mult decât credem. Kinetoterapeutul australian Janetta Webb a găsit o modalitate neobișnuită de a face apeluri urgente la baie: trebuie să-ți masezi pelvisul timp de câteva secunde. Vei deveni mai relaxată și vei câștiga mai mult timp dacă trebuie să aștepți. Din păcate, acest mod a fost dovedit adevărat doar pentru femei și încă nu este clar dacă este util pentru bărbați.
-
Fă acest lucru pentru a scăpa de amețeli
Amețelile apar nu numai din cauza unor patologii și boli grave, dar și din cauza influenței unor factori minori, cum ar fi aerul închis, stresul sau frica. De obicei, trebuie să stai jos și să aștepți până când starea ta se îmbunătățește. Cu toate acestea, există un exercițiu care te poate ajuta.
Un om de știință de la Universitatea din Colorado a venit cu un exercițiu simplu care te scutește de vertij în doar un minut. Trebuie să-ți înclini capul în sus, apoi să te apleci încet înainte și apoi să-ți întorci capul spre fața cotului stâng. Persoanele care au încercat să folosească această metodă au susținut că amețelile au dispărut imediat după acest exercițiu.
-
Pentru a se răci, atinge cu ceva rece pe orice punct de puls de pe corp
În timpul verii, sportivii suferă cel mai mult, mai ales dacă nu vor să renunțe la antrenamentele lor din cauza căldurii. Există o modalitate simplă de a scădea temperatura corpului: apăsând cu ceva rece pe orice punct de puls al corpului. Există mai multe puncte de puls: tâmplele, încheieturile și sub genunchi. În timp ce faci exerciții fizice, poți utiliza brățări umede și benzi pentru cap: acestea îți vor proteja corpul de supraîncălzire. Când te afli într-o încăpere aglomerată, apasă cu ceva rece pe orice loc al corpului unde venele sunt aproape de piele.