fbpx

10 obiceiuri neașteptate care sunt de fapt bune pentru sănătatea ta

A sta pe canapea o oră în plus, a juca jocuri video, a mesteca o gumă sau a fi dezordonat este, potrivit părinților stricți, nesănătos și iresponsabil. Ei bine, asta spun ei. Aparent, aceste activități „distructive” au efecte pozitive asupra stării noastre de spirit, a creierului și a sănătății mintale. Cel mai important lucru de reținut este că totul este bun cu moderație. Încercați acestea, nu va trebui să așteptați mult timp pentru câteva rezultate interesante.

Încercând întotdeauna să privim lumea dintr-o altă perspectivă, am decis să punem în valoare câteva mituri cunoscute pentru tine. Să începem!

  1. Guma de mestecat: reduce nivelul de stres și crește memoria

Aparent, mestecarea gumei în timp ce citești are o mulțime de efecte pozitive asupra corpului nostru. Printre ele îmbunătățește memoria, atenția, vigilența și luarea deciziilor. Studiile arată că persoanele care au mestecat gumă în timpul testelor s-au comportat cu 24% mai bine la testele de memorie pe termen scurt și cu 36% mai bine la testele de memorie pe termen lung. Un alt studiu a demonstrat că guma de mestecat scade, de asemenea, senzația de stres, deoarece reduce nivelul cortizolului hormonal, care joacă un rol în dezvoltarea reacțiilor de stres.

  1. Joacă jocuri video: îți îmbunătățește capacitatea de a învăța și de a lua decizii

Jocurile video cu acțiune rapidă, cu imagini și evenimente periferice, care ajută oamenii să ia informații senzoriale și să le transforme în luarea de decizii corecte și reacții îmbunătățite, după cum demonstrează studiul. Mai mult, jocurile video de strategie rapidă în timp real îmbunătățesc capacitatea creierului și capacitatea noastră de a învăța. Cu toate acestea, acest truc funcționează doar cu jocuri de acțiune rapidă și nu cu cele lente.

  1. Înjurături („vorbe de duh”): reduc stresul și crește toleranța la durere

Majoritatea oamenilor vor fi de acord că înjurăturile sunt doar un obicei prost de care trebuie să scapi. Cu toate acestea, diverse studii au arătat că înjurăturile pot reduce stresul și pot ajuta la eliminarea frustrării. Mai mult, pot crește toleranța la durere, conform unui studiu în psihologie. Este o eliberare emoțională, dar dacă e folosită excesiv, își va pierde atașamentul emoțional și se va transforma într-un obicei rău și inutil.

  1. A fi dezordonat: ajută la creșterea creativității

Îți amintești cum mama ți-a spus mereu că a fi dezordonat este un semn de lipsă de bune maniere, dezorganizare și nici o disciplină? Ei bine, de fapt, obiceiurile noastre dezordonate arată creativitatea pe care am ascuns-o în interior. A existat un experiment în care 2 grupuri de persoane au fost introduse în camere îngrijite și dezordonate și li s-a spus să vină cu cât mai multe utilizări pentru bilele de ping pong și să le scrie. Rezultatele au arătat că participanții la sala dezordonată au produs idei mai creative.

  1. Dormitul până târziu: reduce atacurile de cord și loviturile

Oamenilor care se trezesc devreme le place să îi acuze pe cei cărora le place să doarmă un pic mai mult că ar fi leneși și nemotivați. Dar acest lucru nu este adevărat. Trezitul devreme ar putea fi de rău augur pentru sănătatea ta. Conform acestui studiu, persoanele care se trezesc prea devreme pot dezvolta un risc de hipertensiune arterială și pot suferi o întărire a arterelor, atac de cord, accident vascular cerebral și hipertensiune arterială. Așadar, nu ezita să-ți asculți corpul și să dormi mai mult!

  1. Bârfa: ajută prietenia și ameliorează stresul

Deși bârfa este considerată a fi malignă sau de neîncredere, aceasta are și o influență pozitivă asupra noastră. Cercetările psihologice arată că bârfa îmbunătățește legăturile noastre cu ceilalți oameni și ajută prietenia noastră cu ei să crească. De asemenea, bârfa reduce nivelul de stres și anxietate. Grupurile care bârfesc cooperează, descurajează egoismul și schimbă mai bine informațiile sociale.

  1. Râgâitul: ajută la ameliorarea durerilor de stomac

Un râgâit poate suna dezgustător, dar este o parte normală a procesului nostru de digestie. Ajută la eliminarea gazelor nedorite care s-au colectat în stomac și ne ajută să menținem o sănătate gastrică bună. Trebuie eliminat, astfel încât gazul să nu rămână în stomac și să ducă la arsuri la stomac. După cum spun unii: „Este mai bine afară decât înăuntru”.

  1. Săritul peste duș: înmoaie pielea și păstrează bacteriile bune

Nu încercăm să vă spunem că vă vor face bine dușurile evitate în mod repetat, dar din când în când poate avea o influență pozitivă asupra sănătății voastre. Dușul în fiecare zi, în special cu apă caldă, îți poate usca pielea și poate agrava și grăbi apariția ridurilor. Dacă faci duș în fiecare zi, nu vei permite pielii să-și refacă uleiurile naturale. De asemenea, în fiecare zi dușurile cu săpun ucid bacteriile bune produse de corpul tău ca un antibiotic natural. Dușurile mai puțin frecvente vor ajuta aceste bacterii să rămână pe piele mai mult timp, menținându-ne sănătoși.

  1. Folosirea social media: ne oferă sprijin emoțional și ne face să ne simțim conectați la societate

Social-media este arătată ca un consumator mare de timp și reducător de productivitate. Și aceasta este cu siguranță adevărat dacă vine utilizată prea mult. În același timp, are impact pozitiv asupra vieții și sănătății psihologice. Social-media ne ajută să ne simțim mai puțin izolați și mai conectați la societate, face ușor să găsim sprijin emoțional din partea semenilor noștri și ne inspiră să atingem obiective diferite prin împărtășirea noastră cu lumea.

  1. Dușurile reci: îmbunătățesc circulația sângelui și susțin pierderea în greutate

Ești una dintre acele persoane care crede că dușul sub apă rece te va face să te îmbolnăvești instantaneu? Se dovedește că s-ar putea să te înșeli. Apa rece îmbunătățește de fapt circulația sângelui, determinând scăderea nivelului de acid uric și creșterea nivelului de glutation, un antioxidant care menține toți ceilalți antioxidanți performanți la nivelurile lor optime. De asemenea, scade tensiunea arterială, curăță arterele blocate și îmbunătățește sistemul nostru imunitar. În plus, dușurile reci pot promova pierderea în greutate și pot activa activitățile de ardere a grăsimilor.