fbpx

10 modificări ale corpului care au nevoie de atenția ta

Merită să observi aceste modificări pentru a sesiza dacă ceva nu este în regulă, și pentru a vizita medicul la timp. Dacă, împreună cu simptomele inofensive, ignori și unul mai grav care indică faptul că suferi de o anumită boală? Așadar, iată căror semnale ale corpului ar trebui cu siguranță să le fie acordată mai multă atenție.

Buze uscate sau crăpate.

Pielea uscată este un semn clar al alergiei. În acest caz, acordă o atenție deosebită produselor cosmetice pe care le folosești, precum și produselor de igienă orală, alimentelor pe care le consumi și chiar medicamentelor. Fisurile din colțurile gurii indică lipsa vitaminelor B, A și E. Dacă avi și ochi uscați, gură uscată și probleme cu sistemul digestiv, ar fi bine să vizitezi un medic, deoarece poate fi o combinație a simptomelor specifice unei boli autoimune numită sindrom Sjögren.

Pierderea/căderea sprâncenelor.

Nu numai că sprâncenele groase sunt o tendință actuală, dar sunt și un indicator important de sănătate. Pierderea periodică a părului sprâncenelor este destul de normală, dar dacă observi o pierdere excesivă, precum și apariția unor pete de chelire sau chiar o dispariție completă a sprâncenelor, mergi imediat la medic. Poate fi vorba de un nivel excesiv sau insuficient de activitate tiroidiană.

Distrofia unghiilor.

Cu toții suntem conștienți de aspectul unghiilor sănătoase. Orice schimbare a culorii sau structurii lor este un semnal alarmant. Unghiile subțiri și palide pot fi un semn de anemie și lipsă de fier în organism, în timp ce îngălbenirea poate indica tulburări ale ficatului și ale tractului gastric sau o infecție fungică. Petele și dungile albe indică o lipsă de zinc, cupru și iod, iar unghiile pot deveni foarte fragile atunci când se confruntă cu o lipsă de vitamine, calciu, fier și beta-caroten în organism.

Buze palide cu un contur luminos.

Există explicații diferite pentru diverse boli. Dacă marginea roșie a buzei inferioare devine umflată și există mici bule care apar pe ea, este probabil să fii foarte sensibilă la razele ultraviolete. Ce poți face în această situație este scăderea expunerii la soare cu ajutorul produselor cosmetice de protecție solară. Partea mijlocie a buzei are aceleași simptome? Aceasta este nevroza vegetativă. Luarea de sedative va deveni o parte importantă a tratamentului împreună cu unguente antiinflamatorii. Umflarea severă și roșeața întregii buze indică o reacție alergică – acordă mai multă atenție produselor cosmetice și pastelor de dinți și vezi un alergolog.

Fața roșie.

Dacă excludem modificările fiziologice naturale, cum ar fi schimbările de temperatură, masaj sau consumul de alcool, există 3 motive foarte răspândite pentru o față roșie. Pentru femeile după 40 de ani, se datorează scăderii nivelului hormonal care indică începutul menopauzei. O față roșie poate indica și prezența infecțiilor care provoacă demodicoza. O roșeață parțială care se combină cu atacuri bruște de amețeală poate semnifica fluctuații de presiune care pot fi normalizate cu ajutorul medicamentelor speciale.

Călcâie uscate.

Pielea de pe picioare se usucă din cauza lipsei de vitamine A și E. Poate fi cauzată și de prezența infecțiilor fungice care afectează starea generală a epidermei. Ultimul caz merge de obicei împreună cu numeroase fisuri și îngălbenirea unghiilor. Dacă uscăciunea și rugozitatea nu dispar chiar și cu o îngrijire adecvată și un aport adecvat de vitamine, acesta poate fi un semn al perturbării endocrine.

Uscăciune pe mâini și corp.

Pielea uscată este normală în anotimpurile mai reci, dar folosirea unei creme hidratante, consumul de multă apă și consumul de vitamine sunt destul de utile. Dacă soluțiile menționate mai sus nu ajută, ar fi bine să vezi un dermatolog, deoarece pielea uscată este, de asemenea, unul dintre semnele comune ale diabetului și hipotiroidismului. Dacă pielea ta nu este doar aspră ci și strânsă și plină de fisuri, se poate dovedi a fi o dermatită cauzată de o reacție naturală la expunerea chimică.

Deformarea piciorului.

Deplasarea unui picior îndoit spre interior și o schimbare a formei piciorului care este caracterizată prin omiterea arcadelor longitudinale sau transversale indică de obicei un picior plat. Conform statisticilor, picioarele transversale combinate cu alte deformații apar mai des decât picioarele longitudinale și femeile sunt cele mai vulnerabile. Motivul pentru apariția lor se datorează tocurilor înalte, ceea ce determină o distribuție neuniformă a greutății, punând cea mai mare sarcină pe zona arcului transversal. Atunci când acest arc nu este capabil să suporte o astfel de încărcătură, piciorul resimte o senzație neplăcută, dureroasă, ducând la începutul unei deformări.

Petele albe pe dinți.

Fluoroza dentară este o boală cronică care se dezvoltă atunci când se consumă cantități mari de apă de gură sau produse cu un conținut ridicat de compuși de fluor. Există 5 tipuri de clasificare a fluorozei: discutabil, foarte ușor, ușor, moderat și sever. Primele 3 variații se manifestă vizual prin apariția unor pete, în timp ce ultimele 2 conduc la descompunerea țesuturilor dinților și zdrobirea/ măcinarea lor.

Pierderea părului.

În medie, o persoană pierde aproximativ 100 de fire de păr pe zi, deoarece foliculii de păr trec prin anumite stadii de creștere care pot dura de la 2 la 8 ani. Atunci când etapa de creștere este terminată, șuvița de păr cade și una nouă începe să crească după o odihnă de 2 luni. Aceasta înseamnă că, la un moment dat, 80% -90% din păr crește, în timp ce restul cade sau se află într-o fază de repaus. Cu toate acestea, dacă ai observat o cădere a părului substanțială, ar fi bine să consulți un medic, deoarece există o sumedenie de boli care se pot ascunde în spatele acestui simptom. De la infecții ale pielii, tulburări tiroidiene, la tulburări autoimune etc.

După cum ai observat, fiecare dintre aceste simptome, separat, nu este un motiv de îngrijorare mare sau un diagnostic serios. Este important să acorzi atenție modificărilor suplimentare de aspect și bunăstare. Principalul lucru de reținut este că este mai bine să nu neglijezi vizitele de rutină la specialiști, deoarece doar ei îți pot da un răspuns exact la întrebările tale și pot face un plan de tratament adecvat.